textilní manufaktura

Budova bývalé textilní manufaktury se nachází v jihozápadní části obce Osek v teplickém okrese. Stojí východně od areálu kláštera při silnici na dolní osecké nádraží v mírně se svažujícím terénu. Jedná se o barokní zděnou omítanou patrovou budovu na obdélném půdorysu, která je zakončena valbovou střechou krytou na koso kladenými šablonami. Podlaží od sebe odděluje průběžná kordonová římsa, zdivo vrcholí profilovanou římsou korunní. Hlavní jižní (silniční) průčelí je v patře pětiosé, v přízemí čtyřosé. V pěti okenních otvorech s profilovaným ostěním se nachází dvojité dvoukřídlé výplně v dřevěných profilech. V první ose zleva se v přízemí nachází zazděný otvor pravděpodobně po dvoukřídlých vratech. Obdélný vchod je umístěn ve střední ose. Je ohraničený ostěním a je tvořen dvoukřídlými dveřmi a kruhem zaklenutým nadsvětlíkem. Nad vchodem se nachází deska obtočená vavřínovým věncem s nápisem, vročením 1705 a plastickou lilií ve spodní části. Boční průčelí dodržují oboje v zásadě stejné schéma a jsou tvořena dvěma okenními osami s obdélnými okenními otvory. Severozápadní průčelí směřující do dvora v zásadě dodržuje schéma hlavního silničního průčelí. Je tvořeno pěti okenními osami s dveřním otvorem ve střední ose přízemí.