socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu sv. Jana Nepomuckého tvoří podstavec, sokl a vlastní socha světce. Základnou celé skulptury je široký podstavec zhruba čtvercového tvaru, zasazený do stoupajícího terénu (vpředu je tak dosti vysoký, zatímco vzadu nizoučký). Podstavec je vyzděný ze smíšeného zdiva, tvořeného kameny a cihlami, z omítky zůstaly jen zbytky. Nahoře ho ukončují kamenné desky s širším a zaobleným horním okrajem. Sokl má v dolní části poměrně vysoký podstavec se zužující se římsovitou horní částí. Podstavec, stejně jako celý sokl, má čtyři stěny, doplněné zkosenými nárožími - rozšiřujícími půdorys na osmistěn. Na přední stěně soklu se nachází reliéfní výzdoba. Jde o zrcadlo s širokým lemem; základní obdélný, na výšku situovaný tvar má dolní rohy hrotovitě rozšířené, dolní strana má konkávní a horní pak konvexní střed. Přechod vypouklé a rovné části v horní partii je hrotovitý. V zrcadle je umístěný oválný erb – jeho horní polovina je polcená, v dolní je polovina vozového kola. Na erbu je zbytek červené polychromie. Jde o erb Chotků z Chotkova a Vojnína. Na zbývajících třech stěnách soklu je zrcadlo obdobného tvaru – je však bez lemu, prázdné a jeho plocha vystupuje z povrchu stěny. Zkosená nároží soklu jsou celá zakryta volutou - s menším závitem, zavinutým vně, nahoře a s větším závitem, zavinutým dovnitř, dole. Sokl ukončuje poměrně vysoká, směrem nahoru se rozšiřující profilovaná hlavní římsa. Socha sv. Jana Nepomuckého má vlastní deskový podstavec. Světec, oděný do kanovnického roucha, stojí s odlehčenou levou nohou. Kleriku i rochetu člení svislé záhyby, pod klerikou se výrazně rýsují nohy. Viditelná je část obou bot s hranatou špičkou. Jan má také kožešinovou pláštěnku, zdobenou na dolním okraji střapci (většina jich dnes chybí). Obě paže jsou ohnuté v lokti, pláštěnka je z větší části zakrývá (pravou paži po loket, levou téměř celou). Pravá ruka přidržuje na hrudi krucifix, levá (dnes chybějící) směřovala od těla a držela palmovou ratolest (dle staršího evidenčního listu). Krucifix má světec opřený o pravé rameno. Hlava je mírně nakloněna k pravému rameni, oči hledí vzhůru. Jan Nepomucký má dlouhé vlnité vlasy, kratší plnovous, na hlavě je biret.