socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu tvoří sokl a vlastní socha světce. Sokl je trojdílný. V dolní části je podstavec, nad ním pak – oddělená konvex-konkávními římsami – střední část soklu. Zde je sokl - na přední a obou bočních stěnách – zdobený vyrytým zrcadlem, nahoře konkávním a po stranách a dole konvexním. Zrcadla jsou prázdná. Zadní stěna je v této části soklu bez zrcadla, zachovalo se zde torzo nápisu - již zcela nečitelné. Nad horní profilovanou římsou střední části soklu se zvedá o něco užší horní část. Dole má nízký podstavec, ukončený římsou. Na všech čtyřech stěnách je vyryté zrcadlo, tentokrát obdélné s vypouklou horní částí. Zatímco na bocích a zadní straně soklu jsou zrcadla prázdná, na přední straně je v něm vyrytý nápis: „GEGENWARTIGE/EHRENSÄULHATZU/EHREN DES HEILIGEN/IOANIS VON NEPOMUC/AUFGESETZET./joann Michael oppelt./haubtman in der/fürstlichen/herrschaft Rothenhau?“ (tučeně jsou vyznačena písmena chronogramu; současný vzhled nápisu se nachází na fotografii na doplňkovém listu). Sokl ukončuje profilovaná římsa. Vlastní socha světce má nízký deskovitý podstavec. Jan Nepomucký stojí v mírně vychýlené pozici, v kontrapostu levé nohy, která nakračuje na obláček. Obláček už je mimo sokl, vidět je zde zhruba polovina boty, obuté na světcově levé noze. Jan Nepomucký je oděn v kanovnické roucho, splývající v nečetných záhybech, pod rouchem se rýsují obě nohy. U dolního oděvu je znázorněno zapínání na knoflíky, svrchní oděv má bohatý krajkový lem. Jan má rovněž kožešinovou pláštěnku s kapucí, sepnutou u krku a na dolním okraji opatřenou střapečky. Pláštěnka zakrývá větší část paží. Pravá Janova ruka s dlaní otevřenou směrem k divákovi, ukazuje mírně doprava, v levé ruce drží světec krucifix, ležící na palmové ratolesti. Jan Nepomucký má poměrně velký nos, vlasy jsou kratší a vlnité, na bradě je krátký plnovous.