kostel sv. Jiří

Kostel je jednolodní, na obdélném půdorysu s rizalitem v severním a jižním průčelí. Západní průčelí (vstupní) je opatřeno dosti vysokým soklem, který obíhá celý kostel. Fasádu člení lizénový rám, lemující rovněž horní část průčelí ve tvaru pološtítu. V této horní části lizéna vybíhá do obloučkového vlysu. Uprostřed průčelí je vstup do kostela, zvýrazněný mohutným vstupním rizalitem – s funkcí portálu. Rizalit má v dolní části nízký kamenný sokl, po obou stranách pak pilastr, ukončený kamennou sedlovou stříškou. Stěna mezi pilastry je prolomena obdélnou, nahoře půlkruhově zakončenou nikou vstupu. V horní části stěny je kamenné kladí a nad ním pak kamenný zakončující článek - uprostřed má polokouli, na níž stojí kříž, po stranách pak voluty. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce - každé křídlo s třemi obdélnými výplněmi a v horní části čtvrtkruhovou. Jednotlivé části dveří odděluje tordovaná lišta; tordovaný sloupek s ozdobnou patkou a hlavicí kryje také spoj obou křídel. Klika na pravém křídle dveří je provedena v podobě kliky, držené lidskou rukou. Zámek má kovaný štítek - nahoře s motivem palmety a ve střední části s prázdným erbem. Po obou stranách od vstupu se nachází úzké obdélné, půlkruhově zakončené okno s neděleným sklem ve špaletě, která se rozšiřuje směrem ven. Okno má vnější mříž. Nad vstupem do kostela je velké obdélné, opět půlkruhově zakončené a v rozšiřující se špaletě umístěné okno. Rozdělené je třemi vodorovnými a dvěma svislými železnými příčlemi, zasklené novodobými vitrážemi. Nad pološtítem se zvedá čtyřstěnná věž. Všechny její stěny jsou členěny stejně - dole je sokl, v němž je malé půlkruhově zakončené okénko, u zkosených nároží je vždy lizéna, pokračující i přes nároží na další stěnu věže. Uprostřed je velké půlkruhově ukončené okno s dřevěnými žaluziemi, nad oknem pak kulatý hodinový ciferník s římskými číslicemi. Stěna je vždy nad hodinami vzdutá. Střecha věže má cibulovitý tvar, v horní části s osmistěnnou zvoničkou, ukončenou makovicí s křížem. Jižní průčelí (pravé boční) má střední tři osy v rizalitu. Fasádu opět člení lizénové rámy, pod hlavní římsou s obloučkovým vlysem (svislé lizény jsou jen u nároží, nikoliv mezi okny). Okna jsou obdélná, ukončená obloukem - ve špaletě. Obě krajní okna jsou o něco širší, než okna v rizalitu. Levé krajní okno je členěné dvěma svislými a sedmi vodorovnými příčlemi (vodorovné příčle první, třetí, pátá a sedmá zdola jsou tenčí, než druhá a čtvrtá). Okno presbytáře - krajní pravé okno této fasády - je stejné, jako levé krajní, vodorovné příčle má však pouze tři. Tři okna v rizalitu jsou v dolní třetině zazděná, zbývající část je rozdělená dvěma svislými a pěti vodorovnými příčlemi (druhá a čtvrtá zdola je širší). Všechna okna jsou zasklena nově zhotovenými vitrážemi zvlněných tvarů. Fasádu ukončuje hlavní římsa. Severní průčelí (levé boční) je stejné, jako jižní. Východní průčelí tvoří širší střední stěna pravoúhlého presbytáře. Fasádu zde člení pouze sokl a hlavní římsa. Uprostřed stěny se k presbytáři napojuje půlkruhová sakristie s nízkým soklem. Na jižní straně má vstup - jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, obdélné, ukončené v horní části obloukem. Dveře chrání nová kovaná vnější mříž. Vchod je přístupný po jednoramenném třístupňovém kamenném schodišti, lemovaném po obou stranách nízkou zídkou. Na pravé straně sakristie je obdélné, půlkruhově ukončené okno, ve špaletě. Okno je dvoukřídlé dřevěné, každé křídlo členěné na tři tabulky, poutcem oddělená horní část je členěná třemi příčlemi do tvaru slunce. Sakristii ukončuje římsa, střecha je půlkuželová, krytá bobrovkami.