fara

Bývalá fara č. e. 134 je patrový dům na obdélném půdorysu s přístavky na západní straně jižního a severního průčelí. Přízemí má zděné, patro zakrývá šindelové, respektive eternitové obložení. Jižní průčelí (k silnici) je čtyřosé. V přízemí jsou v ose první a druhé od východu (zprava) dvě okna, zakrytá dvoukřídlými dřevěnými okenicemi. V ose třetí od východu se nachází vstup do domu, opatřený zádveřím. To je tvořeno bedněním ze svisle kladených prken se spoji, krytými lištami. V přední stěně jsou jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce - se čtyřmi vodorovně orientovanými výplněmi nad sebou, v pravé boční stěně je vyříznuté malé nedělené okénko. Zádveří má sedlovou střechu, krytou eternitem. Štít nad vstupními dveřmi je opět svisle bedněný, dolní okraje prken jsou vyřezané do obloučku. Na západní straně je k přízemí domu přistavěn zděný přízemní přístavek s pultovou střechou, krytou eternitem. V jižní stěně přístavku jsou dva úzké, na šířku orientované okenní otvory, dnes zvnějšku zabedněné. Oba štíty přístavku jsou svisle bedněné, západní je navíc zčásti pokrytý lepenkou. Mezi přístavkem a zádveřím vstupu je ještě malý prostor, vytvořený svisle bedněnou stěnou a krytý vlastní pultovou eternitovou střechou. Jižní fasáda domu má ve všech čtyřech osách prvního patra dřevěná dvoukřídlá okna v líci, lemovaná jednoduchou dřevěnou šambránou. Patro pokrývá v celé ploše šindelový obklad, tvořený vodorovně kladenými řadami. Dolní zakončení šindelů je, až na rovnou dolní řadu, ozdobné – rovné úseky se střídají se symetricky rozmístěnými delšími trojicemi šindelů, z nichž střední je ukončen do prohnutého hrotu a boční do obloučku. Východní fasáda (pravá boční) je trojosá, ve všech osách vyplněná okny. V přízemí jsou okna opět zakrytá okenicemi, okna v prvním patře jsou stejná, jako na jižním průčelí. Ozdobně vyřezávaný šindel pokrývá kromě patra také celou plochu štítu, v kterém se nacházejí dvě okna. Jsou dvoukřídlá dřevěná, umístěná v líci, každé křídlo je rozděleno v horní třetině vodorovnou příčlí. Pod polovalbou střechy je na pravé straně štítu ještě jedno velmi malé nedělené okénko. Šindel v řadě, odpovídají dolní hraně štítu, má dolní zakončení zdobnější, než na zbytku plochy - výše popsaná trojice je tu rozšířena na bocích o jeden šindel s prohnutým zakončením (je jich tak celkem pět). Tyto pětice se pravidelně střídají s jedním šindelem s obloučkovitým dolní okrajem – dolní partie štítu je tak zvýrazněna. Severní průčelí (zadní) má v přízemí prolomené dva okenní otvory, oba opět zakryté okenicemi. V patře, obloženém stejným ozdobným šindelem jako na jižní a východní straně, jsou okna dvě. Nad oknem přízemí v krajní východní ose okno není, nad oknem v ose druhé od východu ano. Je dvoukřídlé dřevěné, každé křídlo je rozděleno třemi vodorovnými příčlemi na čtyři tabulky (ve východnějším křídle je tabulka druhá shora otvíravá). Kolem okna je tenká dřevěná šambrána, na bocích okna ozdobně vyřezávaná. Následuje patrový přístavek (viz dále) a v ose první od západu je dvoukřídlé nedělené dřevěné okno se stejnou šambránou, jako u okna předchozího. Severní průčelí je na západě rozšířené o dva přístavky – u severozápadního nároží o přízemní a vedle něj, blíže středu, je pak přístavek patrový. Přízemní přístavek má otvory pouze v západní stěně, a to ve dvou úrovních. Oba jsou orientované na šířku – dolní je nižší a širší, zakrytý plechovými dvířky, horní (ležící zčásti již v partii štítu) pak vyšší a užší, vyplněný skleněnými cihlami. Pultovou střechu kryjí plechové šablony. Patrový přístavek má menší hloubku než přízemní, na nějž se v dolním podlaží napojuje. Otvory má pouze v severní stěně – po jednom v přízemí a patře. Obě okénka jsou obdélná; horní je menší, ve špaletě, umístěné v ose, dolní pak větší, v líci, oproti hornímu je situováno západněji. Patro přístavku pokrývá šindel, avšak s méně zdobným dolním zakončením – to se omezuje na ne zcela symetricky rozmístěný šindel s delším hrotovitým dolním okrajem. Západní průčelí (levé boční) je v přízemí dvouosé. V severní ose je malé okénko ve špaletě, s dřevěnou šambránou, chráněné jednoduchou vnější mříží. V jižní ose je okno stejné velikosti jako v přízemí jižního průčelí, opět s vnější okenicí. V patře se nachází okno pouze v jižní ose - dřevěné dvoukřídlé, v líci, s jednoduchou dřevěnou šambránou. Plochu patra i štítu zakrývají čtvercové eternitové šablony (červené barvy, na okrajích štítu pak světle šedivé). Dům má polovalbovou střechu, krytou eternitem, na jižní straně s třemi a na straně severní s jedním výlezem. Uprostřed hřebene střechy se nachází zděný komín, krytý plechovou stříškou.