socha Piety

Sochu Piety tvoří sokl a vlastní socha Piety. Celá skulptura je umístěna na dvoustupňovém kamenném podstavci - jeho horní část je značně užší, než dolní, okraje obou mají mírně přesahující zaoblenou hranu. Sokl se skládá z podstavce a dvou stupňů vlastního soklu. Podstavec je rovněž dvoustupňový – vyšší a širší dolní část konkávně přechází v nižší a užší horní část, završenou zužujícím se konvex-konkávním přechodem a užší oblou římsou. Na podstavec je posazen vlastní hranolový sokl. Dolní stupeň má na přední stěně obdélné zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy, v němž je vyrytý nápis: „ZVR GLORI / LOB VND HOCH / STEN VEREHRVNG / IESV MARIA IOSEPH /“. Nápis pokračuje v dolní části, zde jsou však čitelná pouze některá písmena (na starším evidenčním listu je uvedeno toto znění této části nápisu:„hat gegenwartige / ehrensVL / aVsethen Lassen / Ioann aDam zenker / aLLhIsIger / bVrger”). Obě části nápisu odděluje vyrytý ozdobný esovitý ornament. Ve výkrojích rohů nápisového zrcadla je pak vždy jedna číslice, udávající společně letopočet 1729 (vlevo nahoře číslo 1, vpravo nahoře číslo 7, vlevo dole číslo 2, vpravo dole číslo 9). Na bočních stěnách dolního stupně soklu je prosté obdélné zrcadlo – na pravé boční stěně prázdné, na levé boční stěně pak s velmi špatně viditelným třířádkovým nápisem (starší evidenční list uvádí tento text: „Renoviert / 20. August / 1905”). Na zadní stěně se v horní části nachází nápis o opravě sochy: „Renoviert / 20/6 / 1934“. Dolní stupeň soklu ukončuje profilovaná římsa se zaoblenou střední úrovní. Horní stupeň soklu odděluje značně přesahující římsa se zvýrazněným horním okrajem. Horní sokl má nízký podstavec, nahoře ukončený konvex-konkávně. Vlastní sokl je štíhlejší a o něco vyšší, než dolní soklový stupeň. Na přední stěně je zde reliéf sv. Josefa, umístěný v obdélném zrcadle s odsazenou půlkruhovou horní částí. Světec stojí na náznaku terénu tvaru polokoule – v čelním postoji s esovitě prohnutou postavou a odlehčenou pravou nohou. Je oblečen v šat s dlouhými rukávy, většinu šatu zakrývá plášť. Oděv je členěn do záhybů, kopírujících tvar těla, levý cíp pláště je lehce vzdutý. Sv. Josef má pravou paži podél těla, mírně ohnutou v lokti směrem vně, v ruce drží dosti vysoký stonek s květy lilií. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje sedícího Ježíška – v téměř čelní pozici. Dítě je oblečené do dlouhého šatu s dlouhými rukávy, viditelná jsou obě chodidla. Obě Ježíškovy paže jsou ohnuté v lokti – levá před tělem, ruka spočívá na prsou, pravá paže je pak lehce pozdvižená, ruka směřuje k bradě sv. Josefa. Ten má krátký plnovous, delší vlnité vlasy, pootevřená ústa, Ježíšek má rovněž vlnité vlasy, sahající po ramena. Na pravé a levé boční stěně horního soklu je prázdné zrcadlo, nahoře v rozích vykrojené a mezi výkroji rovné. Zadní stěna je prostá, bez výzdoby. Horní sokl ukončuje dosti vysoká, směrem vzhůru se oble rozšiřující římsa. Na soklu je umístěna socha Piety. Panna Marie sedí na obláčcích (?), situovaná en face. Oblečená je do šatů ke krku a s dlouhými rukávy, hlavu a záda halí plášť, zakrývající i obě její paže. Na klíně má Kristovo tělo. Kristus má nohy ohnuté v kolenou - vedou podél Mariina levého boku, chodidla se opírají o obláčky. Trup má značně vyklenutý hrudník, hlava spočívá na matčině pravé ruce. Levou paži má Marie ohnutou v lokti, ruka s rozevřenými prsty přidržuje Kristovo tělo v bederní partii. Kristova pravá paže visí bezvládně podél Mariina pravého boku, jeho levá ruka je opřená o Kristovo levé stehno. Kristus má vrásčité čelo, krátký vlnitý plnovous a vlnité vlasy, splývající podél hlavy. Panna Marie má hlavu lehce nachýlenou doprava, hledí na pozorovatele.