kostel sv. Kateřiny

Kostel sv. Kateřiny je zděná orientovaná stavba na obdélném půdorysu s předstupující věží na západě, trojbokým presbytářem a sakristiemi na severní a jižní straně – u napojení presbytáře na loď. Mohutná hranolová věž vystupuje celou svou hmotou z půdorysu kostela na západní straně. Stěny chrání v dolní části nízký sokl. V jižním průčelí věže se nachází vstupní otvor – obdélný, nahoře zakončený segmentovým obloukem. Umístěn je mimo osu stěny, více vpravo (tj. směrem k lodi). V otvoru jsou nové dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s klasovitě kladenými prkny. Nad vstupem, avšak v ose stěny, se nacházejí čtyři okenní otvory nad sebou. Směrem zdola je to malé kruhové okénko ve špaletě, dřevěné, členěné do kříže, nad ním malé obdélné okénko v hluboké špaletě, dřevěné, nečleněné. Třetí zdola je opět stejné kruhové okénko a zcela nahoře je velký obdélný otvor, zakončený půlkruhovým obloukem a lemovaný šambránou. Otvor je uzavřen dřevěnou okenicí s vodorovně kladenými lamelami, rozdělenou svisle na poloviny. Stejné otvory jako v jižním průčelí jsou i ve stěně severní – až na chybějící vchod. Západní průčelí prolamuje pouze horní zvonicové okno. Na cibulovitou střechu věže navazuje osmiboká zvonička se střechou obdobného tvaru. Zvoničku zakončuje vysoká jehla s makovicí. Krytinou je měděný plech. Západní průčelí kostela tvoří (kromě již popsané věže) stěna lodi. Je ukončená trojúhelným štítem, dole odděleným hlavní římsou. Loď se štítem napojuje k zdivu věže. V jižním úseku stěny (rozdělené věží) není žádný otvor, v severním je pak menší dřevěné okno v hluboké špaletě. Je obdélné, ukončené mírným segmentovým obloukem, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Jižní fasáda lodi je trojosá, na východní (pravé) straně z půdorysu vystupuje patrová přístavba sakristie. V dolní části osy první od západu je ve špaletě obdélné, na šířku orientované okno, nahoře zakončené segmentovým obloukem. Je dřevěné dvoukřídlé, zvnějšku zabezpečené mříží z diagonálně vedených prutů. V horní části první osy – oproti dolnímu oknu více vpravo - je obdélné, půlkruhově zakončené okno. Je dřevěné, ve špaletě, členěné dvěma vodorovnými a třemi svislými příčlemi (střední příčle je širší). Parapet je opatřen plechem. V obou zbývajících osách jižního průčelí lodi se nachází vysoké obdélné, půlkruhově zakončené dřevěné okno ve špaletě. Člení ho tři svislé a sedm vodorovných příčlí (střední svislá příčle je širší než dvě zbývající; střední vodorovná příčle je široká, profilovaná, vodorovná příčle první a třetí zdola i shora jsou užší, než vodorovná příčle druhá zdola i shora). Horní oblouk okna rozděluje svislá příčle na poloviny, dále je zde ještě šest tenkých příčlí vodorovných. Šikmý okenní parapet je oplechován. Mezi oběma okny se nachází vysoký opěrák, sahající až do úrovně horního okraje oken lodi. Směrem nahoru se mírně zužuje, horní část je kryta vláknocementovými šablonami čtvercového tvaru. Na východní straně se na loď napojuje obdélná patrová přístavba sakristie - stejně vysoká, jako loď. Západní stěna sakristie je bez otvorů, kromě profilované hlavní římsy, která obíhá až na věž celý kostel, je členěná ještě pilastrem u jihozápadního nároží. Pilastry jsou také u obou nároží jednoosé jižní stěny. V její dolní části se nachází vchod – nové dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s železnými vnějšími panty. Obě křídla jsou tvořena šikmo kladenými prkny, imitujícími svým složením kamenné či cihelné zdivo (prkna směřují shora dolů, diagonálně ke středu dveří). Nad dveřmi je nový dřevěný nadsvětlík - oproti zvyklostem není hned nad dveřmi, ale odděluje ho poměrně vysoký úsek zdi. Je členěný dvěma svislými příčlemi na tři tabulky. V horní části jižní stěny sakristie se nachází obdélné okno ve špaletě, členěné dvěma vodorovnými a dvěma svislými příčlemi. Východní stěna sakristie je stejná, jako západní. Valbovou střechu kryjí vláknocementové šablony čtvercového tvaru. Na východě se na loď napojuje trojboký presbytář – střední stěnu má rovnou, boční pak šikmé. Mezi stěnami se vždy nachází opěrák – obdoba opěráků lodi. Na rozdíl od jižní strany se na té severní nachází opěrák i mezi presbytářem a severní přístavbou sakristie. Jihovýchodní stěna presbytáře je prolomena obdélným oknem ve špaletě, nahoře zakončeným půlkruhovým obloukem. Okno je zaskleno barevnou vitráží a vně chráněno drátěnou sítí, parapet kryje plech. Rovná východní stěna presbytáře je bez otvorů, severovýchodní pak má opět obdobné vitrážové okno. Ze severní fasády lodi (stejně jako z jižní) vystupuje obdélná patrová přístavba sakristie. I tato je stejně vysoká, jako loď a člení ji pilastry u nároží. V horní části její východní stěny je obdélné dřevěné okno ve špaletě, členěné dvěma vodorovnými a jednou svislou příčlí. Takové okno je i v horní části stěny severní, zatímco západní strana je bez otvorů. Valbovou střechu přístavby kryjí vláknocementové šablony čtvercového tvaru. Severní průčelí lodi je trojosé. V osách první a druhé od východu (zleva) jsou stejná okna, jako na jižní straně lodi. Mezi okny je opět vysoký opěrák. V krajní západní ose je v dolní části stěny stejné okénko, jako na jižní straně. Kostel má sedlovou střechu, nad presbytářem půljehlancovou, krytou vláknocementovými šablonami čtvercového tvaru.