krucifix

Objekt se nachází ve střední části obce, při hlavní silniční komunikaci v blízkosti křižovatky u sokolovny. Na dvoustupňové pódium osazená podstava je tvořená soklovou patkou, hranolovým tělem zdobeným ze tří stran reliéfy světců a římsovou hlavicí. Do ní je zapuštěn litinový Krucifix s oválnou cedulkou, na níž je nápis "POCHVÁLEN BUĎ JEŽÍŠ KRISTUS". Ze zadní strany je kříž podpírán původní železnou vzpěrou. Čelní strana hranolového těla je zdobena reliéfem klečící ženy, před ní je kříž a rozevřená kniha. Postava je zasazena do krajinné scenérie. Jedná se patrně o sv. Máří Magdalénu. Levý bok těla je zdoben reliéfní postavou sv. Jiří zabíjejícího draka, pravý bok pak reliéfní postavou sv. Jana Křtitele, opět vsazeného do krajinné scenérie. Na zadní straně těla je vryt nápis: Tento svatý kříž jest / vyzdvyžen s pomocí Boží / nákladem počestné obce / Jehnědské / za představeného / Tobiáše Mikuleckého, / rádních / Josefa Pavlíčka, / Jana Šaldy / a jiných výborů / roku 1864. /. Na zadní straně soklové patky, při jejím horním okraji, je vryt nápis vztahující se k obnově: Nákladem místních katolíků / ob. 1907. /.