vila Marianum

Výstavný secesní soliterní objekt se nachází JV směrem od náměstí, za kostelem sv. Jana Křtitele. Stavba obdélného půdorysu s nárožní věží k SV straně (místní komunikaci). Objekt je zděný, vystavěný ve svážném terénu, vyrovnávající zvýšené přízemí je orientováno k jižní straně (do nádvorní části). Nárožní věž se 2. NP, mírně vystupující z líce stavby, přízemí se sdruženými úzkými okny, 1. NP s trojdílnými okny s horní vodorovnou příčlí, 2. NP se širokými čtyřdílnými okny, která jsou orámována hrázděnými prkny. Střecha věže stanová, s prohybem, po stranách střechy sedlové odvětrávací vikýře s věžičkami, ve vrcholu věže makovice s rozetou. Objekt k severní okapové straně o třech traktech s převýšenou střední částí, která vyrůstá se sedlových střech. Levý trakt (u nárožní věže) s hlavním vstupem do budovy, dveře s přímým nadsvětlíkem děleným na dvě poloviny, dvoukřídlé dveře dřevěné, zdobené kazetami se štítky a obdélníky. Pásová úzká kordonová římsa odděluje přízemí od 1. NP okna sdružená, podokenní parapety v nestejné výšce, okenní otvory různých tvarů. Nad vstupními dveřmi čtyřdílné okno, v prostředním převýšeném traktu stavby nika s trojúhelným parapetem, v ní socha Madony, okolo niky ve štuku stylizace dvou stromů s listy. Přízemí se segmentovým prosvětlovacím okénkem schodiště, nad ním v ose čtxřdílné okno, v 1. NP sdružené okno. Pravý trakt stavby se sdruženým oknem v přízemí, vedlejším vstupem a dvěma okny v 1. NP. Jižní (okapová strana) objektu dělena do čtyř traktů, podélné stavba s valbovou střechou s průnikem příčných křídel krytých sedlovými střechami. Zvýšené přízemí vyrovnává svažitost terénu, okna osově souměrná, s oplechovanými parapety, nad okny profilované římsy na konzolách, pod okny spuštěné parapetní výplně ve štuku. Okolo oken šambrány zdobené nadokenní segmentové pásy s klenáky, po stranách reliélní květinové prvky. Směrem od kostela sv. Jana Křtitele (od SV strany) reprezentační nárožní věž s křídlem obdélných oken v osazených ve svislé ose, podookapní římsa ve fasádě se pásovým štítkem a rytým názvem MARIANUM, reliéfní výzdobou stromu (štuk). Objekt v přírodní světlé omítce, zdobné prvky včetně šambrán v bílém odstínu. Krov sedlové střechy bedněn, krytinou falcovaný plech v položený ve svislých pásech.