sousoší sv. Jiří

Sousoší sv. Jiří tvoří vlastní socha sv. Jiří a balustráda kolem ní. V minulosti byly na rozích balustrády čtyři sochy světců, ty dnes chybí (dochovaly se tři z nich - sv. Florián, sv. Mikuláš a sv. Vojtěch, které jsou v současnosti umístěné v litvínovském zámku). Sokl je čtyřstěnný, poměrně náročně provedený. Přední strana má v dolní části nízký podstavec, který konkávně přechází v další, ještě nižší úsek. Ukončuje ji konvexní římsa a následuje konvex-konkávní přechod v hlavní část soklu - opět s třikrát odstupňovanými rohy. Zde se nachází vystouplé zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy, v zrcadle je nápis: „ERRICHTET / IM JAHRE 1691 / DER / DAMALIGEN / BURGERSCHAFT / T NIEDER GEORGENTHAL“. Sokl završuje široká, bohatě profilovaná římsa. Zadní strana soklu je stejná, jako přední, avšak bez nápisu. Boční stěny soklu jsou užší, s kanelovanou volutou, v horní části s reliéfní výzdobou. Socha sv. Jiří znázorňuje světce na koni, bojujícího s drakem. Mírně se vzpínající kůň je zpodobněn z profilu, hlavu má otočenou k divákovi. Koňova pravá přední noha je ohnutá a vysoko zvednutá. Kůň má ozdobný postroj s dekou, zdobenou v dolní části cípky. Sv. Jiří sedí na koni, s oběma nohama ve třmenu. Je oblečen v rytířský oděv se suknicí, která je směrem dozadu rozevlátá, krátké rukávy svrchního oděvu jsou prostříhávané. Oděv je přepásán, přes tělo splývá plášť - z levého ramene k pravému boku. Na prsou má světec zavěšen výrazný kříž, na nohou jsou boty s ostruhami. Sv. Jiří má polodlouhé kučeravé vlasy, na hlavě je přilba se štítkem a chocholem (nahoře ohrnutým směrem dopředu). V pravé ruce drží dřevec, který vráží drakovi do chřtánu. Drak leží na naznačeném terénu, na zádech - pod koněm (hlavu má na pravé straně výjevu). Má mohutné nohy, zvednuté ke koňovu břichu; silný hadovitý ocas, ukončený trnem, je dvakrát obtočený kolem pravé zadní nohy koně. Hlava draka je na dlouhém hadovitém krku s naznačeným krunýřem, směřuje zprava doleva. Drak má velké výrazné oči, otevřená tlama s četnými zuby je proklátá dřevcem. Na přední straně těla je vidět špičaté drakovo křídlo. Zadní strana sochy je značně propracovaná. Kůň má dlouhý ocas – až k horní římse podstavce sousoší, kopyto zdvižené levé přední nohy má opřené o drakův krk. Drakova pravá přední noha s třemi prsty s drápy je u nohy koně. Sv. Jiří má v levé ruce oválný štít s plastickým okrajem, po levém boku má poměrně úzký meč. Svrchní šat je v dolní části rozevlátý směrem dozadu (od zadku koně je draperie rozevlátá na obě strany). Kolem sochy se nachází čtyřstěnná balustráda, stojící na širší kamenné podezdívce. Přední a zadní strana jsou stejné – tvoří je sloupek na obou krajích a veprostřed a mezi sloupky pak vždy čtyři kuželky (celkem tedy osm). Obě boční strany jsou podobné, avšak mají jen po třech kuželkách. Na koso situované kuželky stojí na kamenných blocích, tvořících druhý stupeň balustrády. Nárožní i střední sloupky jsou řešeny obdobně – mají obdélné pole, vpředu s vyrytým zrcadlem, a po obou stranách tohoto pole půl kuželky. Balustrádu ukončuje profilovaný parapet. Řada prvků balustrády je dnes vyměněna za nové kopie - přední strana má nový celý parapet, všechny tři sloupky a kuželku třetí zprava. Pravá boční strana má novou levou stranu parapetu (v úseku nad střední sloupek včetně), krajní sloupky, tři levé kuželky a zcela pravou kuželku. Zadní strana má nové krajní sloupky, na středním sloupku se zde nachází letopočet 1767. Levá boční strana má nové krajní sloupky a pravou stranu parapetu (do úrovně dvou třetin středního sloupku).