krucifix

Krucifix stojí na kamenné obdélné desce. Čtyřstěnný hranolový sokl má v dolní části podstavec, následuje konvex-konkávní přechod a oblou římsou oddělená hlavní část soklu. Přední a zadní stěna jsou širší, obě boční pak užší. Na přední straně je vystouplé obdélné pole s dovnitř vybranými rohy, u rohů je vždy jedna číslice letopočtu - nahoře vlevo 1, vpravo 7, dole vlevo 8, vpravo 5. V poli je vpadlá část stejného tvaru, s reliéfem monogramu jména Maria. Na bočních stěnách soklu je vždy velká plastická stlačená voluta, nahoře zdobená perlovcem, dole mušlí. Zadní stěna soklu je bez výzdoby. Sokl ukončuje mohutná profilovaná konkávně prohnutá římsa; uprostřed přední stěny je na římse plocha lichoběžníkového tvaru, na níž byla umístěna kartuše - dnes odcizená. Na římse stála socha P. Marie Bolestné, z níž zde zůstal pouze trn, neboť byla rovněž odcizená. Na soklu je uprostřed krucifix, vlevo od něj socha andílka – podobná socha byla i vpravo od kříže, avšak i ta byla odcizená. Andílek je zobrazen z poloprofilu, klečící na obláčcích - levá strana sochy je již mimo sokl (levá noha s obláčky je tak de facto ve vzduchu). Jde o nahou dětskou postavu, která má přes záda přehozený pláštík, v pase přepásaný provazem a vpředu zakrývající levou andílkovu nohu. Postava se naklání doprava, tj. ke kříži. Hlava je pokryta krátkými kučeravými vlasy, andílek má zdvižené sepjaté ruce (před levou stranou obličeje). Na zádech jsou malá křídla, na přední straně je vidět pouze levé z nich. Krucifix má poměrně vysoký sokl, směrem nahoru mírně vypouklého tvaru. Na přední stěně má sokl lem, ukončený nahoře volutou, ostatní stěny jsou prosté. Sokl ukončuje o něco užší římsa, uprostřed přední strany s mušlí. Krucifix stojí na skále, na níž je vpředu uprostřed lebka, z levé strany ze skály vylézá tělo hada s otevřenou tlamou, plnou zubů. Hlava hada směřuje k lebce. Kříž je masivní, s poměrně krátkými rameny. Kristus má nohy přibité každou jedním hřebem, nohy spočívají de facto na skále. Kristova kolena směřují doleva (z hlediska pozorovatele doprava). Bederní roušku, zakrývající levou nohu až po koleno a splývající podél pravé nohy, přidržuje dvakrát obtočený provaz. Ruce Krista mají výrazné svaly a šlachy, prsty jsou zahnuté. Na hlavě, nakloněné k pravému rameni, je trnová koruna. Dva prameny Kristových vlasů splývají po jeho pravém rameni. V horní části svislého břevna je tabulka s nápisem INRI, rozděleným do dvou řádků (nahoře IN, pod ním RI). Zadní strana krucifixu včetně soklu je plochá, sokl je s křížem spojen železným trnem. Popis odcizených soch: socha P. Marie Bolestné: postava je esovitě prohnutá - s nakročenou pravou nohou, která stojí na náznaku terénu. P. Marie je oděná v dlouhé šaty s dlouhými rukávy a plášť, splývající v plastických načechraných záhybech. Na levém boku je vidět menší část pláště - s výrazným cípem pod úrovní pasu - na pravé straně pak větší. Marie plášť přidržuje pravou rukou; palec je výrazně oddálený od ostatních prstů. Levá ruka je ohnutá v lokti před tělem, levá dlaň spočívá na pravé ruce. Panna Marie má částečně viditelná chodidla, pravděpodobně bosá. Na hlavě, nakloněné k levému rameni, je rouška. Obličej má smutný výraz (přivřené oči, koutky úst směřující dolů). Kartuše: má zvlněný tvar, rozšiřující se směrem nahoru. Lemují jí vegetabilní motivy a nahoře dvě vodorovné voluty. Uprostřed kartuše je velká široká mušle (užší část je nahoře, širší pak dole). Socha pravého andílka: je zobrazen en face, pravým kolenem klečí na obláčcích. Stejně jako u jeho neodcizeného protějšku směřuje i zde vnější část sochy mimo sokl (pravá noha s obláčky je tak opět ve vzduchu). Andílek je nahá dětská postava s pláštíkem přes záda – plášť přechází cípem přes pravé stehno do klína a plní tak funkci bederní roušky. Andílek má na prsou zkřížené ruce (pravá ruka položena přes levou), hlava je mírně nakloněna doleva. Postava má vlnité vlasy – s výraznými dvěma prameny uprostřed čela. Na zádech jsou malá křídla, na přední straně je vidět pouze pravé z nich.