sloup se sochou Bolestného Krista

Sloup se sochou Bolestného Krista tvoří dvoustupňový hranolový sokl, sloup a na jeho vrcholu socha Bolestného Krista. Skulptura je umístěna na dvoustupňové kamenné základně obdélného půdorysu. Dolní stupeň je širší, užší vrchní má zvýrazněný horní okraj. Sokl stojí na nízkém podstavci – užším, než základna, avšak mírně širším než dolní stupeň soklu. Sokl tvoří dvě části - dolní stupeň je nižší a širší, bez výzdoby, ukončený přesahující profilovanou římsou. Horní stupeň má vlastní profilovaný podstavec, konvex-konkávně se zužující směrem vzhůru. Sokl má na přední stěně reliéf, umístěný v mělké, nahoře půlkruhově zakončené nice, zobrazující P. Marii (?). Jde o sedící postavu v dlouhém šatu a plášti, kryjícím záda a částečně i paže. Ty jsou ohnuté v lokti, pravá ruka spočívá na klíně, levá na hrudi. Hlava s dlouhými vlasy, krytými rouškou, je lehce nakloněna k pravému rameni. Pod šatem jsou viditelné špičky bot. Na zadní a levé boční stěně soklu jsou zbytky nápisů, dnes již velmi špatně čitelných. Starší evidenční list uvádí tato znění nápisů – na levé boční straně: „REMOS / F. 1824“, na zadní straně: „HANC COLVM / NAM EREXIT / DANIEL RVTOLB(D ?)H / SEEMAHN / DIE 8 NOVEMBRIS / A 1698“. Oba nápisy se nacházejí v obdélném zrcadle s dovnitř vykrojenými rohy. Na pravé boční stěně soklu je pouze prázdné zrcadlo. Sokl ukončuje přesahující profilovaná římsa. Na sokl navazuje sloup s entazí, stojící na nízké základně. Má profilovanou patku a korintskou hlavici. Na vrcholu sloupu je socha Bolestného Krista, umístěná na deskové základně. Jde o postavu sedícího Krista, nohy jsou od sebe oddálené, takže je vidět bederní rouška. Kromě ní je Kristus oblečený ještě do pláště, sepnutého na prsou a kryjícího část paží. Ty jsou ohnuté v lokti, pravá ruka se zaťatými prsty spočívá na pravém koleni, levá ruka podpírá hlavu, nakloněnou k levému rameni. Kristus má krátký vlnitý plnovous, dlouhé vlasy, splývající v pramenech, na hlavě je trnová koruna. Zadní strana sochy je téměř bez členění.