vodní elektrárna Labský mlýn

Původní zděná stavba byla později rozšířena o dřevěnou část směřující k Labi a obsahující ve dřevě zpracované architektonické články navazující na členění fasády pilastry, římsami a oblouky mezi pilastry. Původní Girardotovy turbíny poháněly papírenské stroje, později přestavěny na elektrárnu. Vodní elektrárna tvoří především zachované vybavení v podobě dvou Girardotových turbín, které jsou dodnes součástí interiéru na původních místech a ačkoliv jsou funkční, nahradily je při výrobě proudu Kaplanovy turbíny (G.T. jsou vzhledem k použitému "ztrátovému" mazání neekologické). Převody zprostředkovávají habrová paleční kola. Přepad, na kterém je elektrárna vybudována, je vysoký 3 metry. Architektura: Na náhonu stojí na obdélném půdorysu architektura se stěnami členěnými systémem pilastrů s římsovými hlavicemi a polokruhových oblouků s profilací, které na ně nasedají. Jižním směrem je připojena bedněná dřevěná přístavba pro generátor, která navazuje na členění zděné části a má na západ a východ po jedné okenní ose a na jih dvě osy. Severní kratší strana architektury má dva slepé oblouky a ve středu trojúhelného štítu kulaté okénko s profilovanou šambránou. Slepé oblouky jsou vybaveny hranolovými parapety. Západní strana je pročleněna třemi oblouky, v krajních jsou osazena velká okna se zasklením malých tabulek do rastru železných profilů. Střední oblouk je vybaven kovovými rámovými dvoukřídlými vraty a nad profilovaným nadpražím vysokým nadsvětlíkem. Východní průčelí má na zděné části tři slepé oblouky a na bedněné jeden. Střecha sedlová s otevřeným krovem vaznicové konstrukce, kryta asfaltovými pásy. Obrácena hřebenem kolmo na kratší strany