památník katastrofy na dole Svěží štěstí v roce 1900

Na vyvýšeném zhruba čtvercovém fundamentu s oblounem na horní hraně je umístěn hranolový podstavec s okosenou horní hranou. Na něj nasedá patka, jejíž spodní část je hranolová a přechází v mělký výžlabek a výrazný obloun a dále se konkávně zužuje. Na patce je hranolový dřík na čelní straně s nápisovým polem s osmi jmény zemřelých horníků. Na dřík nasedá hlavice s fabionovou římsou a výrazným abakem, na nějž nasedá profilovaná patka zhruba čtvercového průřezu směrem vzhůru se zužující a na ní je posazen obelisk s jehlancovým zakončením s čelní stranou opatřenou nápisovým polem. Toto pole je vymezeno rytou linkou, která ve vrcholu přechází v kruh. V kruhu byla pravděpodobně neznámá deska, která byla odstraněna. Nad kruhem je ve vavřínovém věnci dvojice zkřížených hornických kladívek.