krucifix

Pozdně barokní pískovcový Krucifix z roku 1797 je umístěný nad silnicí, na jihovýchodním okraji obce, v mírném svahu, v blízkosti čp. 22 ( proti požární zbrojnici). Skládá se z trojdílného podstavce umístěného na základové desce, ke které vede jeden betonový schůdek. Na podstavci soklík s kamenným křížem s postavou Krista. Před podstavcem je umístěna pískovcová deska (rozlomená, či ze dvou kusů), na níž je vysekáno vročení 1731 a signatura H.M.F.S. / G.I.M. Pískovcová základová deska jednoduchá nezdobená, s rozměry 26 x 140 x 68 cm.. Spodní část podstavce o rozměrech 46 x 85 x 50 cm je čtvercového půdorysu, v čele s pravoúhle vystupujícím rizalitem, ukončená je pak jednoduchým oblounem. Dřík (110 x 87 x 50 cm) má ve středu v jednoduchém rámci výrazně vystupující reliéf Panny Marie bolestné (pozlacený meč v hrudi) a pod ním v kartuši s ušima nápis: „Pochválen buť IESVS KRISTVS/ ANNO 1797“. Po stranách dříku přiložené voluty. Na zadní straně je v jednoduché kartuši nápis v češtině : “NÁKLADEM / POČESTNI OBCE / KOBVRSKÉ / IOZEF MLEJNEK / RICHTAR / IOZEF WACEK / STARSSI /IAN BVZEK KONČEL/” Podstavec ukončuje bohatě profilované kladí (25 x 90 x 50 cm). Vlastní kříž 135 cm vysoký je umístěný na projmutém profilovaném soklíku, který má v čele reliéf lebky. Spodní část kříže je zdobena kartuší ve středu s květinovým motivem, ramena kříže zakončena trojlistem. Postava Krista je cca 105 cm vysoká, nad hlavou Krista tabulka s nápisem “INRI”.