tvrz Chloumek, archeologické stopy

Tvrz Chlumek se nachází u lesní cesty vedoucí od Koldína k Turovu, v nadmořské výšce asi 400 metrů. Jedná se o pravidelný, v terénu dobře čitelný útvar, téměř čtvercový o straně přes 50 metrů. Střed tvrziště tvoří relikt věže, nebo jiné obytné stavby, původní rozměry činily cca 9 x 10 metrů. Střed reliktu je prohlouben, nad ním se na severu i na převážné části východní a západní strany zvedá 1,5 - 2,2 metru vysoký valovitý okraj, zatímco na jihu jej střídá recentní nepravidelný příkop, vzniklý vybíráním zbytků objektu. Stavba byly položena v jižní části plošiny, z níž je však pod rozvalinami objektu patrná pouze terasa na severní a východní straně. Akropole o rozměrech 21 x 16 metrů je obklopena 2,5 - 3 metry hlubokým a až 15 metrů širokým příkopem, který obíhá val se širokou korunou. Koruna valu je na severu poškozena několika drobnými recentními narušeními a v SZ ohybu výrazně snížena. Na jihu val chybí úplně (zrušen při budování cesty), na JZ se odpojuje od průběhu příkopu, k němuž se tu připojuje protáhlá trojúhleníková sníženina. (popis 1987 L. Svoboda)