kašna

Při horním okraji Riegrova náměstí je umístěn objekt kašny. Uprostřed komunikace na kruhové podestě s obvodovým schodišťovým stupněm z žulových obrubních kvádrů a dlažbou, umístěno na schodišťovém stupni pravidelného oktagonálního půdorysu pískovcové ostění bazénu. Plošně je obruba profilována nizký obvodovou podestou s kolmým přechodem do vpadlého pole a završené pravoúhle profilovaným nízkým překladem. Jednotlivé části jsou spojeny kovovými spojujícími prvky a promazány. Na čelní a zadní straně obruby je umístěn znak olomoucké diecéze s rodovým znakem biskupa Karla II. Lichtenštejna a Kastelkorna ve vloženém štítku. V klenotu je doplněn symboly církevní moci berlou a mitrou, dále pak světské moci korunou a mečem s výraznými přikrývadly s uzly. Ve středu bazénu je na pískovcovém novodobém soklu obdélného půdorysu z roku 1952 zasazen v přední části kovový profilový znak města Kroměříže s vloženým znakem kardinála Dietrichsteina s dvojicí vinařských nožů v srdečním štítku. Nad mírně vyloženým rovným překladem je ve vrcholu osazeno sousoší puttiho, sedícího na rybě. Puttí s natočenou hlavou přidržuje rybu pravou rukou za ocas a levou jí otevírá tlamu plnou zubů. Přísná osovost sousoší je narušena rozvedením záhybů částí bederní roušky do stran. Opět se uplatňuje častý motiv vytažené ryby na skalisku, pokrytu šupinami, výrazné partie hlavy s širokoi tlamou zvětšených rtů, velkých očí pod nadočnicovými oblouky a příústních křídel. Zadní část ocasu přechází v několikadílnou plochou ploutev. V otevřené tlamě je umístěna kovová armatura pro vývod vody. rozměry: délka strany cca 2,5 m, výška cca 3m materiál: kámen - pískovec, teraco, kovové armatury