internát chlapecký, tzv. Boromeum

Čtyřpodlažní, částečně podsklepená budova na půdorysu širokého U s průčelím do Špitálské ulice a nárožími do Tomkovy a Dlouhé ulice. Zdivo cihelné, omítané v přírodní barvě, pískovcové doplňky (štít, portály, ostění ap.). Valbová střecha s nízkým spádem, plechová krytina. Exteriér: Hlavní průčelí celkem 11-osé, s pětiosým středním rizalitem, završeným nízkým trojúhelným štítem vyzděným z pískovcových kvádrů. Vodorovné členění dodržuje superpozici vrstev, přízemí pokrývá omítková rustika napodobující kamenné kvádry s hrubým povrchem, ostatní podlaží jsou hladce omítaná. 1. patro (piano nobile) je nejvyšší, okna 1. a 2. patra podtrhuje průběžná římsa, mají jednoduché šambrány s konzolovými nadokenními římsami a bohatě zdobeným štukovým vlysem. Ve 3. patře nadokenní část chybí. Okna jsou dvojitá, čtyřkřídlá s poutcem v horní třetině, celkem členěna do 10 tabulek. Průčelí ukončuje nevýrazná římsa, pod štítem doplněna volutovými konzolami. ve štítu plastický alianční znak s kardinálským kloboukem (velikost cca 100 cm). Hlavní vstup portál tvaru edikuly s půlkruhovým vjezdem, po stranách se sloupy na hranolových postamentech, s volutovými hlavicemi a rozeklaným trojúhelným frontonem. Vjezd rámuje profilovaná archivolta na hranolových pilířích s římsovými hlavicemi. Klenák archivolty tvoří konzolu pro stojící sochu sv. Karla Boromejského, na čele klenáku drobný reliéfní znak. Po stranách na úsecích frontonu posedávají andělé, reliéfy putti doplňují cvikly. Motiv andílčích hlaviček se objevuje i na hlavicích sloupů. Původní zdobené dveře v době popisu chyběly. Boční vstupy do přízemních prostor mají plechové dvoukřídlé krámcové dveře v ostění. Průčelí do Tomkovy ul. je čtyřosé, shodně členěné, průčelí do Dlouhé ul. osmiosé, osy sdruženy po dvou, čtyři střední tvoří mělký rizalit, zakončený konzolkovou římsou.