spořitelna

Dvoupatrová částečně podsklepená zděná budova v řadové zástavbě, přesahující o patro výšku souseedních budov. Kompaktně zastavěný obdélný pozemek, na nějž navazuje terasa s přístavkem nehodnotné prádelny a terasovitá zahrada (není předmětem ochrany). Exteriér - průčelí do náměstí: Pětiosé přízemí tvoří jakousi podnož trojosé patrové části, které dominuje střední rizalit vymezený širokými kvádrovanými pilastry, završený trojůhelným tympanonem. Lehký náznak rizalitu se objevuje i v přízemí rytou bosáží plochy. Okna v přízemí mají ploché šambrány a stlačené segmentové záklenky. Hlavní vstup má segmentové kamenné ostění a dvoukřídlé oplechované dveře s drobným čtvercovým rastrem zasklení (plechový štítek výrobce: Alois Winter, schlossenmeister Grulich). Nad jednoduchým vstupem v ose průčelí je plasticky vymodelována lodžie s kamenným balustrovým zábradlím, jejíž stlačeně zaklenutou niku v nadpraží zdobí mohutný klenák s maskaronem a štuková girlanda. V šířce lodžie pokračuje rizalit ve 2. patře na stejném stlačeném půleliptickém půdorysu plochým bohatě proskleným arkýřem, členěným pilastry a drobným segmentovým štítem s vročením 1914. Nad plechovou štříškou arkýře již v ploše štítu je půlkruhový pás s nápisem spořitelna. Nad profilovanou římsou, završující průčelí, štít symbolicky zdobí po stranách kamenné rohy hojnosti a ve vrcholu včelí úl s postavičkami dvou putti, držících naturalisticky zpracovanou girlandu z dubových listů s žaludy. Po stranách rizality jsou plochy průčelí opatřeny hrubou tmavočervenou omítkou v hladkém bílém lisenovém orámování. Okna 1. patra (piana nobile) jsou zvýrazněna půlkruhovými záklenky a šambránami, nad nimiž je plocha zbohacena stylizovaným motivem zalomené římsy s girlandami. Okna 2. patra jsou široká, trojdílná, bez šambrán. barevná kombinace průčelí: bílá, světle žlutá (rizalit aplastické články) a červená.Kamenné prvky v režné šedé barvě. Zahradní průčelí je zcela strohé, členěné pouze otvory oken a dveří (okna výškově obdélná, členěná do kříže v hodní třetině, s parapetními římsami), zakončené jednoduchou korunní římsou. V levé části přízemí okna i vstupní dveře nepůvodní, nehodnotné. Interiér: V přízemí chodba klenutá plackami do pasů, vpravo kamenná dlažba, kované zábradlí. V místnosti vlevo pruské klenby s pasy, vpravo a vzadu rovněž plackové klenby. Prostor kuchyně poškozen adaptacemi. Schodiště do 1. patra je novodobé, nehodnotné s moderním zábradlím, zachované jsou původní vstupní dveře. Prostor schodiště prosvětlen střešním vikýřem. V patře jsou zachovány původní dvoukřídlé dveře s obložkovou zárubní, výplňové. 1. patro modernizováno propotřeby současné spořitelny. V mezipatře jsou dochovány spížní ozdobně provedené dveře s květovými motivy větracích mřížek a ozdobnými půlkruhovými nástavci. Ve druhém patře, kde jsou byty, jsou zachovány původní dveře s broušenými či jinak matovanými skly s vegetabilními secesními motivy, v obložkové zárubni. Kamenné schodiště do 2. patra je původní, zábradlí novodobí, na podestě původní betonová dlažba a původní výplňové spížní dveře. Vstup na půdu chrání plechové dveře. Konstrukce krovu původní , nízký sklon střechy - použity šikmo vzepřené stolice, na podlaze dlažba cihelná (topinky). V půdním prostoru jsou uloženy některé původní okenné a dveřní výplně. Sklepy: pod hlavním průčelím zadní sklípek klenutý valeně s novodobou omítkou, podlaha cihelná. Pod zadním průčelím o něco větší sklepní místnost valeně klenutá z lomového kamene, s otisky bednění, v čelní stěně šikmo špaletovaný větrací otvor a pod ním obdélný výklenke, v boční stěně zachován osvětlovací výklenek s nadpražím ze dvou šikmo vzepřených cihel.