základní škola tzv. Žlutá škola

Dvoupodlažní samostatně stojící solitérní budova na půdorysu velkého E, částečně podsklepená, zastřešená valbovými střechami s malým spádem (Krytina nová - napodobenina eternitu). Uliční průčelí o dvaceti okenních osách je symetricky komponováno ke středové ose s hlavním vstupem do budovy, který je završen trojbokým tympanonem. Okna jsou sdružena po dvou ve společných šambránách s vysokými nadokenními římsami. Vnější nároží budovy jsou zdůrazněna mělkými rizality o třech sdružených okenních osách, které završuje atika. Liseny po stranách zdobí štuková dekorace. Boční křídla byla původně o patro nižší ( viz foto z r. 1910), střední rizalit je schodišťový. Fasáda je členěna patrovými, parapetními a korunovými římsami, plastická výzdoba je štuková, neorenesanční členění je omezeno pouze na hlavní hmotu, kdežto boční křídla a dvorní průčelí jsou řešena utilitárně, s jednoduchým architektonickým rozvrhem. Hlavní vstup má široký štukový portál se stylizovanými uchy a kapkami. Dveře s proskleným obdélným nadsvětlíkem jsou dvoukřídlé, dřevěné, výplňové, rámové konstrukce s dobovým kováním. Interiér: vstupní chodbovitý vestibul má původní architektonickou výbavu: stěny člení liseny na průběžném tvarovaném soklu, spojené s pasy, dělícími plochou segmentovou klenbu. Ve středních polích stěny je po každé straně štukový rám. V pravo v rámu nápisová deska s historií zdejší školní budovy, nad rámem vročení 1873 (založení odbor. školy pro zprac. dřeva); vlevo nově vložen dřevěný rám s kopií rytiny J.A. Komenského a pod ním nápis , že budova je od r. 2002 kulturní památkou. Dlažba novodobá. Na stropě drobné kruhové štukové zrcadlo, v němž je zavěšeno originální svítidlo s litinovými ozdobnými doplňky. Dělící stěna směrem ke schodišti je novodobá, prosklená v ocelových rámech. Středem dispozice podélně procházejí chodby, naproti vestibulu je umístěno dvouramenné schodiště prostupující celou výšku budovy. Stupně jsou kamenné (ev. umělý kámen), původní zábradlí je sestaveno z ozdobných litinových dílců a sloupků a dřevěného tvarovaného madla. V zrcadle schodiště u paty je pilíř s římsovou hlavicí, Vstup na schpodiště ve všech podlažích vydělen širokým segmentovým pasem. Codby mají ploché segmentové klenby, okna jsou ve vysokých nikách sesegmentovými záklenky. Dveře většinou nepůvodní, zachovány pouze v 1. patře do ředitelny - dvoukřídlé, výplňové, nevhodně upravené moderním nástřikem. Schodiště vede až do podkroví, (zde nevýrazný fabionový strop); půda opatřena požárními původními plechovými dveřmi. V suterénu opět střední chodba s e segmentovým zaklenutím, po stranách místnosti převážně se segmentovými klenbami do traverz (šatny, dílny, kotelna).