socha sv. Prokopa

Socha stojí v lese při silnici, na její JV straně, otočena k silnici, tj. k SZ. Socha i podstavec z pojizerského pískovce. Hranolový podstavec čtyřboký. Dolní část jednoduchá. Na ní umístěn trojdílný podstavec s profilovaným soklíkem a římsou. Socha světce v pluviálu, s mitrou na hlavě. Pravice pozdvižena, pravděpodobně držela kříž. Postava komponována spirálovitě. Levá noha šlape po čertovi. Postava čerta již nečitelná. Světec shlížel zřejmě na kolemjdoucí. Rozměry: Základ o půdorysu 95 x 95 cm. V zemi stupeň. Dolní část podstavce o výšce 79 cm, na ní trojdílný podstavec se soklem a římsou o výšce 148 cm. Socha se soklíkem vysoká původně přes 2 m, nyní 190 cm. Předmětem ochrany je socha sv. Prokopa (v roce 2015 byla přemístěna do lapidária na zámku).