kaple sv. Václava

Kaple sv. Václava se nachází ve východní části obce, volně v zástavbě na mírněji vyvýšeném protáhlém prostranství nad severně položenou návsí, poblíž jižně probíhající hlavní silniční komunikace. Jedná se o neorientovanou, z kamene zděnou stavbu s hlavním průčelím na severní, do prostoru návsi orientované straně a s presbytářem na straně jižní. Je vystavěna nad obdélným půdorysem, na nějž navazuje půlkruhové zakončení neodstupnovaného presbytáře. Západní boční stěna je členěna dvěma okenními otvory prolomenými do lodi a presbytáře, protější východní stěna třemi stejnými okenními otvory, přičemž loď prosvětlují dvě okna. Okna jsou obdélná s půlkruhovým záklenkem, v rovném ostění. Okna do presbytáře mají vitráže s postavou sv. Antonína Paduánského resp. sv. Josefa. Na ose hlavního, severního průčelí je proražen obdélný otvor vchodu, vymezený kamenným lištovým portálem, v jehož nadpraží, v klenáku, je letopočet "1803". Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá. Po celém obvodu stavby obíhá profilovaná korunní římsa, která v severním průčelí odděluje trojúhelníkový štít, zdobený dvěma pilastry. Mezi nimi, na ose průčelí, je ve štítu proraženo malé lunetové okénko do prostoru půdy. Před zmíněný vchod byla později nad obdélným půdorysem přistavěna ustoupená nízká předsíň se štítovým průčelím. V její severní stěně je proražen obdélný vchod, dveře jsou dřevěná dvoukřídlá. Rovněž v boční východní stěně je proražen obdélný vchod, v západní boční stěně pak malé lunetové okno. Ve stejné době byla k závěru presbytáře přistavěna nad obdélným půdorysem nízká sakristie. Vstup do ní je obdélným otvorem veden východní stěnou, v jižní stěně je prolomeno obdélné půlkruhově zaklenuté okno, členěné do kříže. Kaple je zastřešena sedlovou střechou přecházející nad presbytářem v půlkuželové zakončení, krytinou jsou eternitové šablony. Na hřebeni je vyneseno šestiboké oplechované tělo vížky, zakončené cibulí s koulí a křížem. Nad sakristií je střecha sedlová s valbou, krytá břidlicí. Předsíň zasřešuje sedlová střecha krytá eternitovými šablonami. Interiér kaple je v lodi zaklenut ve dvou polích pruskými plackami vymezenými pasy, v presbytáři jedním polem. Podél vstupního severního průčelí je vynesen hudební kůr, podklenutý plackou. Sakristie, přistupná obdélným vstupem ze závěru presbytáře, a předsíň jsou plochostropé.