plynárna

Výrobní budova bývalé plynárny je kompozičně založena na propojení tří hlavních hmot: dvou štítově orientovaných vyšších hmot se sedlovým zastřešením ( jižní je vyšší a delší) příčně prorůstajích přízemní ploše zastřešenou hmotu, lehce ustupující z průčelí. Zdivo je cihelné, v exteriéru kombinuje režné provedení architektonických článků a hrubě stříkané omítky (zašedlé). Krytina střech eternitová, ev. vlnitý plech. Fasády člení kamenem obložený sokl, lisenové rámy, režné záklenky oken a dveří, stupňovitý vlys ve štítech a atika na hmotách ploše zastřešených. Štítová průčelí jsou trojosá, původně s vysokými segmentovými okny se zasklením v drobném pravoúhlém rastru do kovových rámů, nyní nepůvodní okna s dozdívkami. Ve štítech byla rozetová okna, s paprsčitým členěním zasklení (zazděno). Vstupní vysoké dvoukřídlé dveře jsou původní, výplňové. Dispoziční řešení: v jižní hmotě ve vyšší části původně umístěny pece, v sousedním přístavku byl sklad paliva. Ve střední spojovací části byly šatna s umývárnou a místnost s plynoměry, při průčelí dílna a skladiště. Severní část obsahovala halu s čističi a v přístavku sklad hmot. Interiér v současnosti pro popis nezpřístupněn, v severní části vloženo nepůvodní zastropení košickými plechy. Zadní strana plynárny má nízké trojúhelné štíty s čitelným původním členěním a fasádu poničenou proražením vjezdů v obou příčných hmotách, opatřených plechovými posuvnými vraty.