socha sv. Jana Nepomuckého

Ve střední části obce, po pravé straně komunikace směrem na Svitavy, v parčíku před kulturním domem stojí klasicistní socha sv. Jana Nepomuckého, datovaná rokem 1806. Na pískovcovém platě je umístěn dvoudílný sokl s vystupující střední částí. Spodní díl bez zdobení a nápisem a datací : “ ZU gröserer Chr Gottes und des hailigen Johanes fon Nepomuk hat Unton Bolec diese Statua errichten lasen in Jahr ANNO 1806”. Dřík po stranách voluty, zdobené rozvilinami. Střed je vyplněn reliéfem, s výjevem shození sv. Jana z mostu do Vltavy, nad výjevem v rozvilinové kartuši světcův jazyk. Reliéf orámovaný - s motivem perlovce v rozích pak kopretiny. vzedmutá římsa - do sebe stočené voluty, pod nimi motiv mušle. Světec stojí na projmutém plintu ukončeném římsou. Vysoký je cca 175 cm, stojí v mírném kontrapostu, oblečen je v tradičním oděvu s biretem v pravé ruce, přes levou má položený Krucifix, hlavu má nachýlenou k němu. Přes kněžské roucho má přehozený kožešinový plášť na zádech s kapucí.