socha sv. Jana Nepomuckého

Socha stojí na dvoustupňovém podstavci obdélného půdorysu, zděném z cihel a omítnutém. Dolní stupeň je vysoký a širší, než nízký stupeň horní. Sochu tvoří sokl a vlastní socha světce. Hranolový sokl má podstavec, konkávně se zužující směrem vzhůru. Na tomto podstavci jsou na přední a levé boční straně nápisy: vpředu „1695 am 1 DECMB“, vlevo „1 MAEY“. Hranolový sokl má rovněž na přední a levé boční straně reliéfní výzdobu s nápisy. Téměř celou přední stěnu vyplňuje oválná, svisle orientovaná kartuše s širokým věncovitým lemem. V kartuši se nachází alianční erb. Nad kartuší a pod ní jsou vyryta písmena; nahoře: „I. W. M. E. V. W.“, dole: „ M. S. M. F. V. W. V. K. H.“. Na levé boční stěně soklu je rovněž kartuše – se znakem města Mostu. Má oválný tvar, orientována je na výšku. Kartuše má nestejně široký okraj, zdobený volutami a rostlinnými motivy. Znak města Mostu tvoří most se třemi oblouky a dvě věže, stojící na mostě; mezi věžemi je lev. Most má zdivo z kamenných kvádrů, stejně vysoké mostní oblouky jsou opatřeny šambránou. Pod mostem je znázorněna vodní hladina. Na mostě stojí dvě hranolové věže; levá (z hlediska pozorovatele) je situována čelně, pravá lehce nakoso. V přední stěně mají obě věže tři okna – jedno zhruba ve středu a dvě nad ním (mimo jeho osu). Nad atikou se zvedá špičatá střecha. Mezi věžemi se nachází český heraldický lev, nad hlavou s šesticípou hvězdou. Pod kartuší i nad ní jsou opět nápisy – nahoře: „RENOVATUM“, dole: „1735“ (číslice 1 a 7 jsou v levém rohu, číslice 3 a 5 pak v pravém – z hlediska pozorovatele). Zbývající dvě stěny soklu jsou prázdné. Oblá římsička odděluje horní pás soklu, na přední straně opět s nápisem: „S. IOHAN: NEPOMVCEN“ (na konci je znak podobný číslu „9“, je menší; na starším evidenčním listu je popsán jako „s“). Sokl ukončuje profilovaná hlavní římsa. Vlastní socha sv. Jana Nepomuckého je vlastně sousoším – vedle Janovy pravé nohy je totiž ještě postava klečícího žebráka. Sv. Jan Nepomucký stojí en face, s nakročenou pravou nohu. Oděn je do kanovnického roucha, členěného do poměrně nevýrazných, převážně svislých záhybů; naopak výrazné jsou tři smyčkovité vodorovné záhyby na dolním okraji rochety (obdobně je tomu na zadní straně sochy). Rocheta je dole zakončena ozdobným lemem. Světec má ještě kožešinovou pláštěnku, sešitou z obdélných dílů. U krku je sepnutá, od krku splývá kroucená šňůra, zakončená střapcem. Dolní okraj pláštěnky je ozdoben dlouhými střapečky. Janova levá ruka, ohnutá v lokti, drží kříž, opřený o levé rameno; na hřbetě ruky jsou výrazné žíly. Kříž je poměrně velký a široký. Kristus má obě nohy přibité jedním hřebem (nahoře je pravá noha), jeho levá ruka má natažený ukazováček. Paže Krista mají propracovanou muskulaturu, hlava je nakloněna k pravému rameni. Nahoře na svislém břevnu kříže je tabulka, bez nápisu. Přes nohy Krista splývají dva střapečky Janovy pláštěnky (ve střední a horní části) a pláštěnka zakrývá okraj příčného břevna kříže, včetně pravé Kristovy dlaně. Tělo Krista je pozlacené. Janova pravá paže je lehce odtažená od těla, v dlani, obrácené nahoru, drží velké pozlacené penízy (?) – několik z nich pak mezi palcem a ukazováčkem. Jan má hlavu lehce vychýlenou doleva, hledí však vpřed. Má krátké vlnité vlasy a plnovous, na hlavě je biret. Světcovy oči jsou široce otevřené, na čele a u kořene nosu jsou vrásky. Z Janovy hlavy vede svatozář – kovová obruč s pěti šesticípými hvězdami. U světcovy pravé nohy se nachází socha žebráka; na rozdíl od Jana Nepomuckého je žebrák situovaný z poloprofilu – levým bokem a částí zad se přimyká ke světci. Žebrák klečí na levé noze, na hrudi má sepjaté ruce. Oblečený je do kalhot pod kolena a přepásaného kabátce s dlouhými rukávy; je obutý. Přes tělo vede popruh velké mošny s klopou na přední straně, mošna spočívá na žebrákově pravém boku. Muž má vysoko zdviženou a zakloněnou hlavu, hledí na sv. Jana Nepomuckého. Výrazné - zejména na zadní straně - jsou žebrákovy dlouhé neupravené vlasy.