dům

Dům čp. 3 má zděné přízemí a hrázděné patro. Je obdélného půdorysu, v zadní části s přízemní přístavkem. Orientovaný je štítem směrem k silnici. Jihovýchodní průčelí je v přízemí šestiosé, v patře čtyřosé. V přízemí jsou v osách první a druhé zprava dvoukřídlá dřevěná okna, v ose třetí zprava pak vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. V ose čtvrté zprava je z poloviny zazděný okenní otvor, okno je ve špaletě, chráněné vnější mříží. Následuje vstup do hospodářské část – svlakové dřevěné dveře – zcela vlevo pak dvoukřídlé dřevěné okno. Osy hrázděného patra neodpovídají osách v přízemí; všechny vyplňují dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna. Severovýchodní (přední štítové) průčelí je v přízemí trojosé, v patře dvouosé, osy patra neodpovídají osám v přízemí. V obou podlažích jsou ve všech osách podobná okna – opět dvojitá dřevěná dvoukřídlá. Patro je obložené ozdobně vyskládanou břidlicí tří barev (bělavá a dva odstíny šedohnědé) – okraje plochy patra a okna lemuje pás, v dolních rozích jsou šupinovité šablony, oddělené obloukem a zbytek plochy vyplňuje síť kosočtverců. Také trojúhelný štít pokrývala břidlice, dnes je zde šindel (zda je pod ním břidlice zachována není zřejmé). Severozápadní průčelí je v přízemí dvouosé, v patře tříosé, na zadním konci se k domu napojuje dosti velký zděný přístavek. Ve všech osách této fasády jsou stejná okna, jako na předním štítovém průčelí, jen v ose třetí zleva v patře je okno menší. Patro kryje břidličný obklad z kosočtvercovitě kladených šablon. Přístavek má pultovou střechu, jeho štít svým vrcholem dosahuje až pod hřeben střechy domu. Dům má sedlovou střechu, v hřebeni je poměrně nízký omítnutý komín.