sloup se sochou Panny Marie

Sloup se sochou Panny Marie se nachází ve střední části protáhlé podhorské obce, při místní silniční komunikaci. Stojí před hlavním průčelím domu čp. 147, v jeho předzahrádce, místo je ze čtyř stran obehnáno nepůvodním železným plůtkem. Na pískovcové základové desce obdélného půdorysu je osazena vícedílná podstava nesoucí sochu. Podstava i samotná socha jsou z pískovce. Podstava je tvořena dvěma stupni soklové patky, hranolovým tělem zdobeným včele reliéfem hořícího srdce, prostou profilovanou římsovou hlavicí, osmibokou patkou, vloženou mezi tuto hlavici a dřík sloupu, který je podán s výraznou entazí a na který nasedá čtyřboká hlavice pojednaná vegetabilními motivy a volutami ve svých nárožích. Na hlavici sloupu je pak osazena samotná socha Panny Marie Immaculaty.Je ztvárněna ve splývavém nařaseném šatu, pravou rukou přidržuje drapérii pláště, levou má položenu v bolestném gestu na prsou.