kostel sv. Markéty

Kostel sv. Markéty je jednolodní menší stavbou obdélného půdorysu s ustupujícím půlkruhovým závěrem. K západní straně přiléhá patrová sakristie s oratoří zastřešená sedlovou valbovou střechou. Sedlovou střechu kostela pokrývá tmavě šedá eternitová šablona s výrazným oplechováním nároží. Půlkruhový závěr opatřen falcovaným plechem. Kamenná hranolová věž, jejíž horní část má okosená nároží, navíc zdobená ve spodní části zkosení volutami, je kryta zvoncovou bání krytou novodobým pozinkovaným plechem v tmavě červené barvě. Tělo věže se mírně konkávně zužuje a mírně předstupuje před průčelní fasádu. V místě kůru je prolomeno jedno trojkřídlé okno s půlkruhovým záklenkem; v prostorách zvonové stolice jsou tři obdélná okna s půlkruhovým záklenkem opatřená plechovými okenicemi. Nad korunní římsou, která probíhá také po průčelí věže a zde se mírně vlní, se přimykají k tělu věže dvě trojúhelníkové cihelné atiky s oválnými volskými okénky. Fasáda kostela je hladká, členěná pouze mírně odsazeným soklem a několikrát odstupňovanou korunní fabionovou římsou. Zaoblené, mírně ustupující nároží je jediným tektonickým prvkem mírně odlehčujícím hmotu objektu. Fasádní omítka je tvrdá, novodobá s maximální přísadou cementu, nátěr pak zlatavě okrový. Východní fasáda prolomena jedním okenním otvorem v lodi a jedním v presbytáři, další okno se nalézá na západní straně lodi. Obdélníkové otvory s půlkruhovým obloukem vyplňují vitrážová okna vsazená do kovového rámu. Před průčelní fasádu předstupuje čtvercová nízká předsíňka s valbovou stříškou. Dvoukřídlé vstupní dveře zdobené vystupujícími kazetami, před nimi pak kovová dvoukřídlá brána z prutů a rostlinným dekorem v horních a spodních partiích.