ohradní zeď

Ohradní zeď z lomového kamene skládaná tzv. na sucho, tedy s minimálním množstvím pojivého materiálu (jílový písek, vápno). Zídka je vysoká místy až 160 cm. Přirozeně ohraničuje prostor hřbitova, v jehož centru stojí kostel sv. Markéty, od zbývajících částí obce. Koruna zdiva je porostlá místy drny nebo břečťanem, místy je opatřena silnější vrstvou vápenocementové malty. Celá zídka je omítaná vápennou maltou snad s minimální přísadou cementu. Lokálně omítka odpadává. Zaomítaná zeď je charakteristická svým robustním avšak příjemně zaobleným tvarem. Zdivo je v ose průčelí kostela prolomeno dvoukřídlou bránou usazenou mezi dva hranolové pilíře. Kovová brána je zhotovena z jednotlivých prutů s hroty. Spodní část brány tvoří pevná část plechu, nad ní jsou mezi jednotlivé pruty vsazeny kruhové ornamenty.