Jappova vila

Jedná se o jednopatrovou vilu čtvercového půdorysu, tvořenou centrální halou, okolo níž se nacházejí čtyři nárožní rizality. Jižní průčelí prolamuje osové předstupující schodiště, jihovýchodní nároží válcová předstupující dvoupatrová věž na půdorysu 3 kružnice, východní průčelí osový předstupující polygonální (trojboký) závěr s prosklenou cylindrickou apsidou. Jižní (hlavní) průčelí domu je tříosé, přičemž 1. a 3. osu tvoří mírně předstupující rizality a 2. (centrální) osu pak předstupující schodiště s balkonovou zítkou s hrazením. Na starých fotografiích či pohlednicích do roku 1995 toto hrazení schází, v současnosti naopak chybí mohutné válcovité sloupky schodiště. Trnož vyplňuje kamenná podezdívka z místního kamene. Fasáda přízemí je tvořena hladkou omítkou. Od podezdívky je oddělena profilovanou (trnožní) římsou. Rizalit 1. osy je v nárožích orámován pilastry, které vybíhají od země až do 1. patra. 1. osa přízemí je prolomena širším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s dvoudílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje hladká profilovaná šambrána. Po stranách okna se nacházejí rozšiřující se profilované pilastry, vycházející z profilované (trnožní) římsy, které jsou ve vrcholech zakončeny štukovými bustami v podobě ženských hlav s helmicemi, jejichž kanelovaná podprsí zdobí věnce s listovím. Na fotografiích z roku 1995 hlavice schází, na starších jsou vidět. Podle sdělení paní Petry Frankeové byly tyto hlavice zhotoveny kolem roku 2000 panem Jiřím Vykoukalem, restaurátorem a štukatérem, na základě dochovaných fragmentů a starých fotografií. 2. osa přízemí je prolomena vstupními prosklenými dveřmi s profilovaným nadpražím. Dveře jsou dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem. Po stranách na dveřní díly navazují dřevěná okna s jednodílnými světlíky. V obdélném poli supraporty pod balkonem zprvu nebývalo nic, poté (ve 30. letech 20. století) nápis „HOTEL – PENSION“, později (na fotografii z roku 1995) ornamentální kružba. Nyní je výplň supraporty prázdná, přerušovaná pouze krakorci. Dále po stranách osy, v úrovni okenních světlíků, se pak nacházejí kulová světla. Pod jedním z nich se nachází kovová destička s reliéfem velkého státního znaku České republiky a s nápisem „KULTURNÍ PAMÁTKA“. 3. osa přízemí je prolomena užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje hladká profilovaná šambrána. Meziokenní prostor fasády vyplňuje kovová mřížka, jež sloužila k růstu popínavých rostlin (v minulosti zejména břečťanu). Fasáda 1. patra je tvořena opět hladkou omítkou. Od přízemí je oddělena profilovanou římsou. 1. osa 1. patra je prolomena širším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s dvoudílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje úzká profilovaná šambrána. Soudě podle starých fotografií či pohlednic bývaly nárožní pilastry rizalitu zdobeny štukovými reliéfy. 2. osa 1. patra je prolomena visutým balkonem s dřevěným zábradlím, který je podepřen dřevěnými krakorci. Takto je vidět i na nejstarších fotografiích či pohlednicích, avšak od 30. let 20. století do roku 1995 býval zděný s menším kovovým zábradlím a bez krakorců (funkcionalistické tvarosloví). Nyní je opět v původní podobě. Za balkonem je fasáda prolomena vstupními prosklenými dveřmi s profilovaným nadpražím. Dveře jsou dřevěné, jednodílné s jednodílným světlíkem. Po stranách na dveřní díl navazují dřevěná, dvoudílná okna s jednodílnými světlíky. 3. osa 1. patra je prolomena užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje úzká profilovaná šambrána. Podle starých fotografií či pohlednic bývala 3. osa 1. patra vyplněna nikoli oknem s místností, nýbrž trámově (pergolou) zastřešenou terasou podepřenou polygonem a ohrazenou balustrádovým zábradlím. Adaptace terasy na uzavřenou místnost krytou pultovou střechou, proběhla v 30. letech 20. století. Sedlová i valbová střecha vytváří průniky a je zřejmě pokryta keramickou krytinou s glazurou. Od 1. patra je oddělena korunní římsou. Vyjma 1. osy, která je zakončena trojúhelným štítem, který je v současnosti ozdoben osovým štukovým maskaronem lví tváře. Ve štítu se původně nacházelo vícero reliéfních ornamentů či emblémů, později však byla jeho fasáda docela hladká, soudě podle starých fotografií či pohlednic a fotografií z roku 1995. Nárožní pilastry rizalitu jsou vyvýšeny užšími vertikálními pásy, které spínají strany štítu. Ozdobeno bývalo taktéž korunní nároží rizalitu mezi 2. a 3. osou průčelí, pravděpodobně sochařským motivem. V jihovýchodním nároží vily dominuje přistavěná válcová věž s hladkou omítkou a s kamennou trnoží. Její přízemí prolamují tři úzká okna. Okna jsou dřevěná, jednodílná s jednodílnými světlíky a osazena ve špaletách na podokenních římsách. Ostění rámují hladké profilované šambrány. Meziokenní a podokenní prostor fasády vyplňuje kovová mřížka, jež sloužila k růstu popínavých rostlin (v minulosti zejména břečťanu). 1. patro věže je od přízemí odděleno profilovanou římsou. Fasádu rovněž prolamují tři úzká okna. Okna jsou dřevěná, jednodílná s jednodílnými světlíky a osazena ve špaletách na podokenních římsách. Ostění rámují hladké profilované šambrány. Vrchol věže je od 1. patra oddělen korunní římsou a je přístupný pouze zvenku. Je tvořen dutou lucernou s malými okénky, která je na jehlancové stříšce zakončena větrnou korouhvičkou s ukazateli světových stran „J“, „V“, „S“, „Z“. Východní (zahradní) průčelí je tříosé, přičemž 2. osu tvoří mírně předstupující rizalit. Trnož vyplňuje kamenná podezdívka. Fasáda přízemí je tvořena hladkou omítkou. Od podezdívky je v 1. a 3. ose oddělena profilovanou (trnožní) římsou. 1. osa přízemí je bez okna. 2. osa je prolomena předstupujícím polygonálním (trojbokým) závěrem s prosklenou cylindrickou apsidou, jejíž interiér slouží jako zimní zahrada s posezením. Její podezdívka je kamenná, skelet pak novodobý, dřevěný, vyplněný skleněnými tabulkami. Plášť byl původně tvořen skleněnými tvárnicemi značky Falconniere. Takto jsou vidět ještě na starých fotografiích či pohlednicích. Severní stranu apsidy prolomují vstupní prosklené dveře s dvěma předstupujícími schody. Dveře jsou kovové, trojdílné s dvaceti skleněnými tabulkami. Severovýchodní, východní a jihovýchodní stranu závěru pak prolamují okna. Okna jsou dřevěná, dvoudílná s dvoudílnými světlíky. 3. osa přízemí je v kamenné trnoži prolomena nízkým sklepním (zazděným) okénkem a nad ním, poněkud vlevo, pak užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje úzká hladká šambrána. Fasáda 1. patra je tvořena opět hladkou omítkou. Od přízemí je oddělena profilovanou římsou. 1. osa 1. patra je prolomena třemi sdruženými okny. Okna jsou dřevěná, dvoudílná s jednodílnými světlíky a osazena ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje úzká profilovaná šambrána. Podle starých fotografií či pohlednic bývala 1. osa 1. patra vyplněna nikoli okny s místností, nýbrž trámově (pergolou) zastřešenou terasou podepřenou polygonem a ohrazenou balustrádovým zábradlím. Adaptace terasy na uzavřenou místnost krytou pultovou střechou, proběhla v 30. letech 20. století. 2. osa 1. patra je prolomena předstupujícím půlkruhovitým balkonem, který je posazen na střeše polygonálního (trojbokého) závěru přízemí. Původně balustrádové zábradlí je v současnosti vyzděno balkonovou zítkou. 2. osa je zakončena obloukovým štítem s menším trojúhelným osovým štítkem se sedlovou a dále valbovou střechou. Rizalit je v nárožích orámován vnějšími polosloupy, které jsou zakončeny rostlinnými reliéfy a hlavicemi se zdobenými kanelurami a volutami. Osu fasády (obloukového štítu) prolamuje velký půlkruhovitý oblouk (ve tvaru termálního okna) s profilovaným ostěním, přeťatý dvěma hladkými vnitřními pilastry, které jsou vyvýšeny vertikálními pásy, jež spínají oblouk. Jeho postranní segmenty vyplňují trojhranná dřevěná okna, vnitřní osu pak vstupní dveře. Balkonové dveře jsou dřevěné, dvoudílné, v horní polovině prosklené s jednodílným světlíkem. Ve cviklech oblouku (po stranách oken) se nacházejí reliéfy šestice andílků (putti) s hudebními nástroji (píšťala, pochodové činely) a s rostlinnou ornamentikou (věnec listoví). Supraportu, nad vrcholem oblouku, vyplňuje osový feston, nad nímž se nachází nízké okénko se segmentovým záklenkem. Výplň okna evokují barevné mozaikové obklady, jež mají šestistranný (diamantový) rastr. Boční strany prokrajované omítky, po stranách vnitřních pilastrů, zdobí voluty s drobným okvětím. Trojúhelný štítek ve vrcholu obloukového štítu pak vyplňuje reliéf s vegetabilním motivem. Po pravé straně se nachází komín. 3. osu 1. patra vyplňuje sedlová střecha, atiku pak zítka. Podle starých fotografií či pohlednic bývalo místo zítky balustrádové zábradlí, v severovýchodním nároží ozdobené sochařským motivem. Severní průčelí domu je šestiosé, přičemž 1 až 3., 4. a 6. osu tvoří mírně předstupující rizality. Trnož vyplňuje kamenná podezdívka. Fasáda přízemí je tvořena hladkou omítkou. Od podezdívky je oddělena profilovanou (trnožní) římsou. 1. osa přízemí je v kamenné trnoži prolomena nízkým sklepním okénkem a nad ním užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje hladká profilovaná šambrána. 2. osa přízemí je vyplněna užším (zazděným či slepým) oknem neb portálkem s půlkruhovitým záklenkem a s profilovaným ostěním. 3. osa přízemí je v kamenné trnoži prolomena nízkým sklepním okénkem a nad ním užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě na podokenní římse. Ostění rámuje hladká profilovaná šambrána. 4. osa přízemí je prolomena předstupujícím zásobovacím otvorem se šikmými dvířky (například pro výkladku uhlí) a nad ním přibližně čtvercovým oknem s mříží. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě. Ostění rámuje úzká profilovaná šambrána. 5. osa přízemí je prolomena širším oknem. Okno je dřevěné, čtyřdílné s trojdílným světlíkem a osazeno ve špaletě. Ostění rámuje hladká šambrána. V parapetní výplni se nachází hrazení, které je velice podobné hrazení na atikových štítcích nedalekého Hotelu Květnice. 6. osa přízemí je prolomena přibližně čtvercovým oknem s mříží. Okno je dřevěné, dvoudílné s jednodílným světlíkem a osazeno ve špaletě. Ostění rámuje úzká profilovaná šambrána. Fasáda 1. patra je tvořena opět hladkou omítkou. Od přízemí je oddělena profilovanou (korunní) římsou. 1. až 3. osu vyplňuje trojúhelný štít se sedlovou střechou, přičemž 1. a 3. osa je zešikmená. 2. (centrální) osa 1. patra je prolomena širším oknem. Okno je dřevěné, trojdílné a osazeno ve špaletě. Ostění rámuje profilovaná šambrána s uchy, které zdobí voluty s drobným okvětím. Po pravé straně okna, v zešikmené 3. ose štítu, se nachází trojúhelníkovitá kompozice reliéfní výplně s motivem siluety ptáka, květin a dlouhých vinoucích se stonků. 4. osu 1. patra vyplňuje atika a za ní sedlová střecha krovu. 5. a 6. osa je umístěna poněkud dále za lícem zdiva přízemí. 5. osa 1. patra prolomena užším oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné a osazeno ve špaletě. Před ním se nachází plochá střecha přízemí bez atiky. 6. osu 1. patra vyplňuje atika a za ní plochá střecha přízemí. Západní průčelí domu je čtyřosé, přičemž 2. až 4. osu tvoří mírně předstupující rizalit. Trnož vyplňuje kamenná podezdívka. Fasáda přízemí je tvořena hladkou omítkou. Od podezdívky je oddělena profilovanou (trnožní) římsou. 1. osa přízemí je v kamenné trnoži (po pravé straně od osy) prolomena nízkým sklepním okénkem a nad ním širším oknem. Okno je dřevěné, trojdílné se světlíkem nad prvním dílem a osazeno ve špaletě. 2. osa přízemí je prolomena úzkým okénkem s mřížkou. Okénko je dřevěné, jednodílné a osazeno ve špaletě. 3. osa přízemí je prolomena vstupními dveřmi s dvěma předstupujícími schody. Dveře jsou dřevěné, dvoudílné s jednodílným proskleným světlíkem a vypadají vskutku honosně. Vrchní části dílů vyplňují kruhová okénka s barevnými vitrážemi květin, spodní pak kruhová kovaná klepadla se lvími hlavami. Klika je původní. Nad dveřmi se nachází visutá stříška. 4. osu přízemí vyplňuje prokrajovaná zdrsněná omítka s vysokým hladkým obloukem vybíhajícím téměř do 1. patra, jenž evokuje vstupní portál. Podle sdělení paní Petry Frankeové byla rekonstruována v roce 2016. Fasáda 1. patra je tvořena hladkou omítkou, ve 4. ose zdrsněnou. 1. osa je bez okna. 2. osa je prolomena oknem. Okno je dřevěné, dvoudílné a osazeno ve špaletě. 3. a 4. osa je opět bez okna. Valbová střecha se nachází pouze nad 1. a 4. osou. 2. a 3. osa má střechu plochou. Od 1. patra je oddělena korunní římsou. Dochoval se také původní plot. Například na jižní straně zahradních pozemků (na severní straně Riegrovy ulice) je postaveno 18 cihlových (zděných) sloupků zakončených odstupněnými oblouky. Plot má kamennou podezdívku, kovové pletivo a dvě kovové brány, které se nacházejí mezi 1. a 2. a 4. a 5. sloupkem. Brána pravděpodobně bývala také mezi 17. a 18. sloupkem, protože sloupky jsou zde širší. Hlavní brána je zdobena dvěma kruhovými emblémy s písmeny „A“ a „F“. Kamenné koule umístěné na 1. a 2. sloupku, viditelné ještě na starých fotografiích či pohlednicích, dnes chybí. 1., 2., 4. a 5. sloupek má reliéfně vyznačený kruh v omítce. Stejné sloupky dále pokračují i na východní straně zahrady.