venkovský dům

Obytný dům s hospodářskou částí je přistavěn svou severní stranou k městské hradbě. Dům je přízemní, zděný (základy jsou vyzděny z kamene, nadzemní části z hliněných cihel), jednotraktový, zastřešený pultovou střechou. Vstup je vybaven dřevěnými kazetovými dveřmi, ústí do vstupní síně, ze které je možno dále vejít do obytných místností. Stropy jsou trámové, tesařsky opracované, horní záklopy jsou sestaveny z volně ložených desek s profilovanými hranami. Okna obytné části jsou dvoukřídlá kastlová, ven a dovnitř otvíravá. V interieru jsou doposud částečně dochovány původní hliněné omítky. Hospodářská část je situována ve dvoře a je tvořena dvěmi místnostmi (pravděpodobně původně chlév a kůlna). Strop hospodářské části je tvořen železnými válcovanými nosníky. Obě části domu jsou zastřešeny pultovými střechami překrývajícími i městskou hradbu. Pultový krov je vynesen vázanými trámy s ležatou stolicí vynášející krokve bez hambálků. Jako střešní krytina je použita keramická taška.