kostel sv. Václava

Sálová orientovaná stavba ze smíšeného zdiva, s úzkou boční lodí při severní straně, s hlubokým odsazeným presbytářem pětiboce uzavřeným, k jehož severní straně přiléhá sakristie. Ze západního průčelí vystupuje čtyřboká věž. K jižnímu průčelí je připojen zámek – bývalý augustiánský klášter. Presbytář – zaklenutý dvěma poli křížové žebrové klenby a kápěmi závěru, vyššími nežli klenba lodi. Žebra hruškovitého profilu se sbíhají na polygonální konzoly, z nichž střední pár je zdoben drobnými kružbovými motivy, ostatní vodorovnými žlábky. Svorníky závěru a přilehlého pole terčové, svorník druhého pole válcový. Závěr má půdorysný tvar 5 stran osmiúhelníka. Na hranách stěn presbytáře neodstupněné opěráky, mezi nimi čtyři vysoká hrotitá okna s jednoduchou novodobě upravenou kamennou kružbou a vitrají. Okno v ose závěru za oltářem zaslepeno. Loď je zaklenuta třemi poli křížové hřebínkové klenby na příčných a podélných pasech nesených toskánskými pilastry. Triumfální oblouk klenutý půlkruhově. Při západní stěně kruchta na třech obloucích se dvěma pilíři, podklenutá třemi poli křížové hřebínkové klenby. Vnější stěny lodi, pocházejí ze starší stavby, jsou vyztuženy zvenčí opěrnými pilíři. Mezi nimi obdélná, půlkruhově zaklenutá okna v rozevřeném hladkém ostění bez šambrán. Jinak vnějšek nečleněn. K jižní vnější stěně připojen přístavek se sochami Krista a apoštolů v zahradě Getsemanské, zastřešený sedlovou plechovou střechou s trojbokým štítem. K severní stěně lodi přiléhá vedlejší loď zaklenutá dvěma poli křížové hřebínkové klenby na příčném a dvou podélných pasech. Do hlavní lodi je otevřena dvěma arkádami sklenutými na pilíř. V boční lodi dva páry nad sebou řazených obdélných oken s půlkruhovými záklenky. Střecha lodi a presbytáře sedlová, krytá eternitem. Věž vystupující před západní průčelí je čtyřboká, s okosenými rohy, členěná v ploše lesenovými poli, průčelí ukončena profilovanou korunovou věžní římsou. Věž zastřešena úzkou bání s osmibokou lucernou, je krytá měděným plechem. Okna obdélná s půlkruhovými záklenky a omítkovým klenákem. V západním průčelí obdélný kamenný portál s jednoduchou profilací a trojbokou supraportou. Podvěží zaklenuto křížovou hřebínkovou klenbou. Sakristie patrová, obdélného půdorysu, přízemí klenuto dvěma poli křížové hřebínkové klenby, patro plochostropé. Střecha pultová, krytá eternitem. Vnější omítka kostela hladká, vápenná, v přírodním odstínu. Fasádní plochy jsou ukončeny profilovanou korunovou římsou. (Kovaříková, 1988)