hrad Loučky

Lokalita představuje relikty zdiva po rozsáhlém hradu na západním konci dlouhého návrší nad říčkou Loučkou. Historické jméno hradu je Loučky a jeho název Střemchov se odvíjí od jména osady Střemchoví, která se nachází přímo pod zříceninou. Zdánlivě dvojdílný rozvrh hradu, který formují příčné příkopy, je vlastně trojdílným, neboť zadní díl je ještě rozčleněn na dolní a horní hrad (jádro). V méně strmém severním svahu se podél zadního dílu táhne uměle upravený terénní stupeň, který se v úrovni předhradí mění v příkop a val. Podle zbytků lícovaného zdiva byl násep zevnitř obezděn kontreskarpovou zdí. Příkop je v čelní části zčásti vysekaný do skály a při šířce 25 m je 4-5 m hluboký. Před ním je ještě nasypán val. V severovýchodním koutu vstupovala do příkopu přístupová komunikace, která po zalomení obešla čelo a jižní bok předhradí a vstoupila přímo do brány. Vedení cesty se stavebníkům hradu jevilo natolik zabezpečené postřelem z hradeb, že před branou nenechali vykopat obvyklý příkop. Prostor před bránou byl ovládán z nového přihrádku, jímž byla doplněna jižní strana předhradí a který měl místo cimbuří střílny. Do nádvoří pokračovala cesta obezděnou soutkou, což je typický pozdně gotický prvek používaný především na pernštejnských hradech k zabezpečení vstupu. Pravidelné obdélné předhradí (52x36 m) bylo na severu opatřeno dlouhou budovou, na jihu pak dotčeným přihrádkem a nad příkop vystupoval štíhlý hranatý útvar. S největší pravděpodobností šlo o věž nebo baštu, z níž bylo možno bočně postřelovat prostor příkopu. Ovšem pokud došlo ke změně trasy přístupu, mohla to být původní branská věž, do níž by přes příkop vedl dřevěný most. Za dalším 25 m širokým a 5 m hlubokým příkopem se rozkládal vyvýšený zadní hrad nepravidelného tvaru. Přístupný byl po dřevěném mostě, který ústil do brány prolomené v masivním oblouku čelní zdi štítového charakteru. Oproti dvoumetrové obvodní hradbě na severu byla okolo 5 m silná. Zůstala po ní jen bariéra valu s vystupujícím amorfním zdivem, takže není možno posoudit, jestli byla postavena naráz, nebo vznikla zesílením starší hradby. Zděná podpěra pro zhlaví mostu zřejmě vystupovala před líc štítu. V dolní části hradu jsou pozůstatky dvou hospodářsko-provozních zděných budov a v severním parkánu ještě stopy drobné okrouhlé stavby, snad vížky nad studní. Horní hrad má tvar lichoběžníka (54x27 m) se základy válcového bergfritu o vnějším průměru 8,3 m a vnitřním 2,1 m. Palác zaujímal prostor v jihovýchodním nároží a vedle jeho dochovaných náznaků byla ve skále vytesaná cisterna. Jiná budova stála vedle věže na severu. Vstup do jádra stoupal úbočím severozápadního svahu a byl plně pod kontrolou z věže a hradby jádra. Rozsáhlý hrad podle všeho narůstal postupně. Kamenné jádro a dolní hrad jsou dílem první etapy, ale i předhradí mohlo v jednoduché dřevohlinité formě existovat. Do zděné podoby bylo přestavěno později, ale stejně jako zadní hrad prošlo i pozdně gotickou přestavbou. Předpokládané zesílení odolnosti před dělostřelbou stavbou štítové zdi, obezdění příkopů a jejich zajištění před vniknutím nepřítele příčnými zdmi a již zmíněná vstupní soutka patří k produktům fortifikační činnosti pozdního středověku, zde asi z doby okolo poloviny 15. stol. Hrad tedy důkladně opevňovali ani ne půl století před tím, co se uvádí jako pustý. Chráněná plocha lokality je 18312 m2.