socha sv. Václava na podstavě

Ve čtyřboké litinové mřížové ohrádce mezi dvěma vzrostlými lipami stojí na vysokém podstavci socha sv. Václava. Ateriál: šedý pískovecPodstavec má hranolový, shora profilovaný sokl a dřík, který se v dolní části mohutně tumbovitě rozšiřuje a římsu shora uprostřed mělce vzdutou.Na čelní straně podstavce je v rytém vykrajovaném rámci chronogram “HonorI / S.WenCesLaI / DVCIs regnI / BoheMIe / PatronI. / F.F.W.K.“ Pod rámcem méně zřetelně vyryto 1770. Ve vzdutí římsy je umístěna plastická ozdobná ležatě oválná kartuše. Na levém boku dříku je v rytém rámci mělký reliéf znázorňující sv. Jiřího zabíjejícího draka. Na pravém boku dříku je obdobný reliéf, znázorňující sv. Floriána, hasícího vědrem hořící dům. Socha sv. Václava je v životní velikosti, stojí na vlastním tvarovaném čtyřbokém soklu. Stojící světec v typickém knížecím oděvu s korunou na hlavě se pravou rukou opírá o štít s jemně vypracovaným reliéfem orlice, levou rukou objímá žerď praporce. Rozměry: sokl 98x84, výška 50 cm, dřík 62x45, výška 112 cm, římsa 87x104, výška 50 cm, výška sochy 150 cm + 10 cm základ. Ohrazení – vnější půdorysný rozměr kamenného prahu 255x290 cm.