měšťanský dům

Dům s dvěma nadzemními podlažími na přibližně čtvercovém půdorysu se sedlovou střechou stojí v Tyršově ulici. Pseudohistorická fasáda je v patře průčelí zdobená kartušemi a rostlinným dekorem. Do ulice je prolomeno šest oken a v mírně předsazeném nároží, při bývalé bráně, jsou tři okenní osy. Nad okapovou římsou je balustráda s hranatými balustry. Přízemí je řešeno novodobými výlohami. Západní boční průčelí je v přízemí a v patře členěno do šesti os, ve zvalbeném štítu nad výraznou římsou jsou čtyři okenní osy. Boční průčelí má jednodušší výzdobu průběžnou omítkovou rustikou a přímými frontony. Přízemí je ve třech prodejnách opatřeno valenými klenbami s výsečemi, v chodbě a v malé prodejně vedle vstupu při ulici křížová klenba, v poschodí jsou ploché stropy. Vstup do sklepa je umožněn z chodby kamenným pravoúhlým portálkem, za ním segmentem sklenuté schodiště, na které navazuje chodba s cihelnou segmentovou klenbou, která směřuje doleva podél komunikace k náměstí. Sklep na konci chodby při silnici za pískovcovým obdélným portálkem je opatřen valenou klenbou z lomového kamene, typově gotickou s patou klenby u podlahy. Směrem k zámku odbočuje chodba ke sklepu při dvoře s valenou cihelnou klenbou podepřenou cihelnou arkádou. Směrem k západu vede paralelně chodba sklenutá valenou klenbou z lomového kamene do sklepa při nároží s loubím. Vstup do sklepa je portálkem z lomového kamene s lomeným gotickým zaklenutím. Sklep je opatřen valenou klenbou z lomového kamene, typově gotickou s patou klenby u podlahy. Na odpočívadle schodiště do patra je původní pískovcová pamětní deska s nápisem: „JACOB SSPATA, DOROTA SSPATOVÁ Z FRIDEBVRGKV ANNO 1638“.