střední škola - gymnasium

Budova gymnázia se nachází v severozápadním koutu hlavního náměstí. Byla zde vystavěna na místě tří původních, kolem roku 1870 stržených patrových domů s podsíněmi a se štíty orientovanými do náměstí. Jedná se o třípodlažní budovu o třech křídlech, vystavěnou v novorenesančním slohu na půdorysu písmene "H", s hlavním průčelím uplatňujicím se v severní frontě náměstí. Z náměstí k oběma bočním stěnám budovy přiléhá nižší zástavba. Hlavní průčelí budovy do naměstí je členěno devíti svislými osami, vesměs s okenními otvory. Architektonicky je zvýrazněno středovým trojosým rizalitem s hlavním vchodem do budovy, tvořeným trojicí vstupů. Každý z nich je půlkruhově zaklenutý, kolem obloukového záklenku zdobený štukovými figurami alegorií (múz), a završený kuželkovou balustrádou. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá, s kazetovými výplněmi. Půlkruhový světlík v záklenku je dekorován zdobnou mříží. Přízemí průčelí je pojednáno bosáží, první a druhé patro jemnou bosáží v omítce. V přízemí jsou okna obdélná, v obou patrech obdélná s půlkruhovým áklenkem. Všechna jsou dřevěná s členěním do osmi polí. Okna v prvním a druhém patře jsou lemována šambránou, nad okny v prvním patře je navíc vynesen trojúhelníkový fronton. Mezi jednotlivými okny rizalitu běží pilastry. Pohledově se uplatňuje rovněž odvrácené průčelí zadního křídla. Je rovněž členěno devíti okenním osami. S výjimkou otevřených průchodů, situovaných na obou krajních osách v přízemí, je v přízemí i obou patrech na každé ose okenní otvor. Všechny jsou obdélné, lemované šambránou, okna jsou dřevěná se členěním do osmi polí. V rizalitu je nad okny v prvním patře vynesen trojúhelníkový fronton, v případě oken druhého patra je do šambrány vložen středový klenák. Nároží, včetně rizalitu, jsou v prvním i druhém patře zvýrazněna bosáží. Obě křídla, přední do náměstí i zadní, jsou zastřešena valbovými střechami krytými eternitovými šablonami. Obě křídla jsou propojena třetím křídlem, které je vloženo na osu spojující obě podélná křídla. Toto křídlo je rovněž třípodlažní, kryté sedlovou střechou.