dům

Objekt s číslem popisným 51 tvoří tři části, z nichž dvě jsou vzájemně kolmo orientované. Celek má půdorys tvaru písmene L. Na jihozápadě je bývalá sladovna, kolmo je situovaná bývalá varna a mezi nimi – v ose s bývalou varnou – se nachází bývalý hvozd. Jihozápadní budova (bývalá sladovna) je zděný omítnutý patrový objekt na obdélném půdorysu, zasazený do mírně stoupajícího terénu – na severovýchodě. Hlavním členícím prvkem všech fasád jsou - kromě otvorů – lizénové rámy. Tyto rámy oddělují každou osu, a to zvláště v přízemí a zvláště v prvním patře. Svislé lizény jsou širší, než vodorovné. Šestiosou jihozápadní fasádu chrání v dolní části stěny nízký sokl, všechny osy obou podlaží vyplňují okenní otvory. Ty v přízemí jsou téměř čtvercové, nahoře zakončené do segmentového oblouku, s ven se rozšiřující špaletou. Otvory jsou zabezpečené jednoduchou mříží, horní oblouk lemuje cihelný pás ze střídavě jedné podélně kladené a dvou příčně kladených cihel. V ose třetí zprava je otvor zazděný a je v něm umístěný větrák. V prvním patře je v každé ose otvor sdružený ze dvou užších obdélných, opatřených mříží. Kolem otvorů je ven se rozšiřující špaleta, v dolní polovině výšky oken zkosená a směrem dolů již nepokračující. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Severozápadní průčelí je dvouosé, v dolní části se soklem. V přízemí je v levé ose stejný okenní otvor, jako jsou v přízemí na jihozápadní straně, v ose pravé je pak obdélný vstupní otvor, zabezpečený mříží (cihlový pás nad otvorem nasvědčuje tomu, že zde původně byl rovněž otvor okenní). V prvním patře je v levé ose sdružené okno, tvořené dvěma téměř čtvercovými zamřížovanými okénky ve ven se rozšiřující špaletě. V pravé ose je podávací otvor, jehož dolní část přerušuje vodorovnou lizénu. V otvoru, lemovaném ven se rozšiřující špaletou, jsou prkenné dveře. Severovýchodní fasáda jihozápadní budovy je na levé straně rozdělena objektem bývalého hvozdu, který se zde kolmo napojuje. V pravé části průčelí je jediný otvor, a to v prvním patře - u severního nároží. Je tu stejné sdružené okno, jaká jsou v patře jihozápadní fasády. V přízemí se pak nacházejí tři plasticky provedené záklenky dnes zazděných okenních otvorů. Menší levá část průčelí je jednoosá, v přízemí i patře s okenními otvory stejnými, jako jsou na jihozápadní straně. Jihovýchodní fasáda je dvouosá, opět se stejnými okny. Budova má valbovou střechu, krytou bobrovkami. Ve střeše jsou umístěna jednak volská oka a jednak nad nimi situovaný štěrbinový větrací vikýř, sahající vždy téměř po celé šíři střechy. Na jihozápadní straně je ve střeše pravidelně rozmístěno pět volských ok, na severozápadní straně je jedno. Do severovýchodní strany střechy se napojuje budova bývalého hvozdu, která střechu rozděluje. Na větší pravé části jsou volská oka dvě a na menší levé jedno. Jak již bylo uvedeno, k jihozápadní budově se kolmo napojuje budova severovýchodní, tvořená třípatrovým bývalým hvozdem a jednopatrovou bývalou varnou. Společně vytvářejí obdélný půdorys. Nejprve bude popsán bývalý hvozd. Fasády člení lizénové rámy – lizény jsou po obvodu a na severozápadní a jihovýchodní straně odděluje vodorovná lizéna úroveň horních pater (tj. druhého a třetího). Jihovýchodní průčelí je jednoosé. V přízemí je obdélný, nahoře segmentově zakončený okenní otvor, v prvním patře pak oválný, orientovaný na výšku. V úrovni druhého a třetího patra jsou opět obdélné otvory se segmentovým hořejškem. Všechny otvory jsou zabezpečené mříží a nad horními oblouky lemované záklenkem z režného cihelného zdiva. Podobně je členěna protějšková severozápadní fasáda. V přízemí je však otvor zazděný a nachází se zde nízký přístavek a v druhém a třetím patře chybí záklenky nad otvory. Severovýchodní a jihozápadní stěnu ukončuje trojúhelný štít, v němž je pod vrcholem oválný, na výšku orientovaný okenní otvor. Stavba má sedlovou střechu, v níž jsou zasazeny tři různě vysoké komíny – dva hranolové a jeden válcový. V ose se na objekt bývalého hvozdu napojuje bývalá varna, zasazená do stoupajícího terénu – na jihovýchodní straně je tak budova pouze jednopodlažní. Severozápadní průčelí člení lizénové rámy, tvořené vodorovnou lizénou pod hlavní římsou a dále průběžnými svislými lizénami, oddělujícími jednotlivé osy. Situování otvorů je odlišné v pravé a levé části fasády (tyto úseky odpovídají protipožární štítové zdi mezi částmi střech). V ose první zprava je v přízemí obdélný, segmentově zakončený dveřní otvor, v patře nad ním obdélný otvor okenní. Osa druhá zprava má dole široký obdélný otvor pro vrata, nahoře pak zamřížovaný okenní obdélný otvor (delší, než v ose první). Stejně je provedena i osa následující. Levá strana průčelí má uprostřed velký a vysoký obdélný otvor, přerušující zde se nalézající svislou lizénu. Vpravo a vlevo od něj (níže, než je úroveň prvního patra v pravé části fasády) je zamřížovaný obdélný okenní otvor (levý menší, než pravý). V dolní části stěny jsou pak pod oběma těmito okenními otvory vždy dva další vedle sebe, situované v suterénní pozici. Severovýchodní fasáda, zakončená trojúhelným štítem, je bez otvorů a téměř celá i bez omítky. Jihovýchodní průčelí rovněž člení lizénové rámy, svislé lizény oddělují jednotlivé obdélné zamřížované okenní otvory. Těch je zde celkem pět. Budova má sedlovou střechu, krytou taškami. Na severozápadní straně jsou nad pravou částí budovy drážkové tašky a u protipožárního štítu zčásti dvojitě kladené bobrovky, nad levou částí objektu jsou bobrovky. Na jihovýchodní straně kryjí celou střechu bobrovky. V hřebeni střechy jsou zasazeny dva zděné komíny, u protipožárního štítu pak ještě jeden, situovaný poměrně nízko. Na severozápadní straně střechy jsou ve střeše čtyři výlezy.