socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu sv. Jana Nepomuckého tvoří hranolový sokl a vlastní socha světce. Sokl má v dolní části poměrně vysoký podstavec, nahoře se kónicky zužující. Hrany podstavce – a stejně tak i na něj navazujícího vlastního soklu – jsou dovnitř vyžlabené. Na podstavec navazuje hranolový sokl. Na jeho přední stěně se nachází alianční erb. Je dosti značně poškozen – starší evidenční list uvádí, že jde o erb pánů z Údrče. Stejný zdroj cituje nápis, který se zde měl nacházet: „LEP: FRAN: AVDRITZKI V AVDRITZ STEINWASSER GASCHIZ“. Mezi oběma erbovními štíty je střapec, nahoře se nachází korunka. Na pravé a levé boční straně soklu je stejná nápisová kartuše – má přibližně trojúhelný tvar, zužující se směrem dolů, kde je střapec. Nahoře se lem kartuše stáčí do volut, oddělených akantovým listem. Nápis, nacházející se na pravé boční stěně soklu, zní: „CLARA / AVDRITZ / KIN GEB. FLEIS / NERIN VON WOS / TROWA“. Nápis na protějškové boční straně levé je nečitelný, zadní stěna soklu je prázdná. Sokl ukončuje čtyřikrát odstupňovaná římsa. Vlastní socha sv. Jana Nepomuckého má svůj soklík, jehož dolní část přechází konvex-konkávně v užší zaoblenou horní římsu. Světec stojí na deskovém podstavci v čelním postoji, s nakročenou pravou nohou. Oblečený je do kleriky, zapnuté na knoflíky (vždy po dvojicích nad sebou) a rochety s bohatě zdobeným dolním okrajem – s pásem s plastickým ornamentem a pod ním s cípkatou krajkou. Pod oděvem, splývajícím v převážně svislých záhybech, se rýsuje pravá noha, viditelné jsou části obou bot. Rocheta má zhruba uprostřed přední strany výrazný velký svislý záhyb, na bocích jsou další větší záhyby. Klerika je rozevlátá do nápadného záhybu za Janovou levou nohou. Světec má kolem krku štólu, z níž jsou viditelné jen části. Na pravé straně (z hlediska pozorovatele) je vidět poměrně dlouhá část, na straně levé jen dolní cíp. Oba cípy jsou pokryté ornamentem, na pravém cípu je uprostřed rovnoramenný kříž. Oděv doplňuje kožešinová pláštěnka se střapečky na dolním okraji - kromě zad kryje i celé obě paže. Pláštěnka je u krku sepjatá šňůrkou, jejíž pravá strana (z hlediska pozorovatele), zakončená střapcem, vede pod krucifixem. Světec má na krku ještě zavěšený poměrně velký křížek. Pravá paže je natažená podél těla, pozvednutá ruka drží za dýnko biret. Mírně pozdvižená levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje velký krucifix, opřený o světcovo levé rameno a paži. Výrazným prvkem ruky je její velká žilnatost a dále oddálení palce a ukazováčku od ostatních prstů. Krucifix horní částí spočívá na záhybu Janovy pláštěnky. Tělo Krista je útlé, nohy přikloněné na pravou stranu, stejně jako hlava. Na horním konci svislého břevna je zvlněná tabulka s nápisem INRI. Sv. Jan Nepomucký má polodlouhé vlnité vlasy a kratší vlnitý plnovous. Hlava je zakloněná a lehce natočená na levou stranu, oči hledí k nebesům. Členitost zadní strany sochy je výrazně menší, oděv je rozvolněn do víceméně pravidelně rozmístěných svislých záhybů, hlubších u rochety, než u kleriky a pláštěnky.