sousoší Kalvárie

Sousoší Kalvárie tvoří sokl, na kterém uprostřed stojí krucifix a po obou jeho stranách sochy – Panny Marie Bolestné a sv. Jana Evangelisty. Sokl má poměrně vysoký podstavec, který konvex-konkávně přechází ve vlastní hranolový sokl. Na přední stěně soklu se nachází vyrytý obrys obdélného zrcadla s dovnitř vykrojenými rohy, v němž je umístěna velká široká kartuše s aliančním erbem – dnes již špatně zřetelným (pravděpodobně jde o erb pánů z Údrče). Po stranách dolní části kartuše je na stěně soklu vyrytý letopočet 1741 – 17 vlevo, 41 vpravo. Pravá a levá boční stěna jsou provedeny shodně. Je zde stejné zrcadlo, jako na stěně přední. V horní polovině a středu ho téměř celé vyplňuje široká voluta, sahající až pod horní římsu soklu. Její povrch střídá vystouplé a zahloubené pásy, směřující shora dolů, uprostřed je pás zaoblený. Větší horní závit je zatočený dovnitř, menší dolní rovněž. Přes volutu v oblasti dolního závitu přechází stylizované akantové listoví, uprostřed dole vytvářející střapcový motiv. Pod volutou je na každé z obou bočních stran vyryt nápis. Na pravé boční stěně zní: „CLARA BENIGNA / AVDRITZKIN GEBOHRENE / FLEISNERIN VON / WOSTROWA“, na levé boční stěně zní: „LEOP FRAN / AVDRITZKI V AVDRITZ / HERR AVF LISCHNITZ / STEINWASSER GASCHIZ“. Zadní stěna soklu je bez výzdoby a nápisů. Sokl ukončuje třikrát odstupňovaná římsa, na bočních stranách zalomená. Na soklu jsou umístěny jednotlivé sochy, které společně tvoří Kalvárii. Uprostřed se nachází krucifix, který stojí na směrem vzhůru se zužujícím podstavci, zakončeném zaoblenou římsou. Krucifix je dole obklopený skaliskem, na jehož přední straně je umístěna lebka se zkříženými hnáty. Svislé břevno se směrem vzhůru mírně zužuje, nad křížením s břevnem vodorovným je šikmo (směrem doprava dolů) umístěna tabulka s nápisem INRI. Tělo Krista má naznačen hrudní koš a břišní svalstvo, ruce jsou šlachovité, napjaté. Nohy jsou přibité jedním hřebem (pravá přes levou), chodidla spočívají na sobě víceméně vodorovně. Nohy jsou lehce stočené na pravou stranu (z hlediska pozorovatele). Bederní rouška, přepásaná provazem, je na přední straně poměrně krátká – zakrývá jen klín. Za Kristovým pravým stehnem je rouška nařasená bohatěji a rozevlátá. Kristus má krátký plnovous a dlouhé vlnité vlasy (několik pramenů zakrývá jeho pravé podpaží). Na hlavě, nakloněné lehce k pravému rameni, je trnová koruna, za hlavou je paprsčitá svatozář. Kristus má zavřené oči i ústa. Vlevo od krucifixu (z hlediska pozorovatele), stojí socha P. Marie Bolestné, situovaná en face. Panna Marie stojí na neurčitém terénu, s nakročenou pravou nohou. Je oblečená do dlouhých šatů s dlouhým rukávem, u krku s širokým lemem. Záda a paže halí plášť, na hlavě je rouška. Šaty jsou členěné do několika záhybů, pod šaty se rýsují obě nohy – špičky bot jsou viditelné. Plášť je více nařasený, na zádech jsou záhyby převážně diagonální. Pod Mariinýma rukama, sepjatýma v úrovni pasu, splývá bohatý široký cíp pláště. P. Marie má hlavu lehce nakloněnou k levému rameni. Vpravo od krucifixu se nachází socha sv. Jana Evangelisty. Také ona je situovaná en face a stojí na neurčitém terénu. Světec má na sobě dlouhý šat s dlouhým rukávem a plášť. Ten je bohatě členěný a zakrývá velkou část šatu. Výrazný záhyb vede podél pravé strany zad pod světcovy ruce a rovněž přes šat v partii kolen. Na zadní straně má plášť převážně diagonální záhyby. Světec má ruce sepjaté nad levým bokem, takže pravá paže je téměř natažená a levá pak ohnutá v lokti. Dlaně jsou od sebe dosti oddálené. Jan Evangelista má dlouhé vlnité vlasy sčesané z čela a splývající na záda, hlava je nakloněná k pravému rameni.