socha Herkula

Sochu tvoří sokl a vlastní socha Herkula. Sokl je čtyřstěnný, s dovnitř vybranými rohy. Přední a zadní strana je širší, boční strany pak užší. V dolní části soklu je nízký širší podstavec, který konkávně přechází v užší vlastní sokl. Ten je na všech čtyřech stěnách členěn dvěma římsami – mohutnější v dolní části a druhou subtilnější zhruba ve dvou třetinách výšky. Sokl ukončuje široká masivní římsa, dole profilovaná a nahoře oble vypouklá. Socha Herkula představuje atletickou mužskou postavu, stojící v kontrapostu s nakročenou levou nohou na naznačeném nízkém terénu. Herkules je nahý, klín má zakrytý fíkovým listem. Jeho tělo je velmi mohutné, svalnaté, hlava s širokým nosem a rty a s krátkými kudrnatými vlasy hledí mírně doleva. Herkules má pravou ruku opřenou o bok. Vlevo od Herkula a částečně za ním se nachází kmen stromu, dole je býčí hlava (čumák zvířete směřuje doleva, z hlediska pozorovatele doprava). V horní části kmene je lví kůže s hlavou s bohatou hřívou a dolů po kmeni visící pravou přední nohou. Herkules přidržuje lví hlavu ohnutou levou rukou.