stará radnice

Jde o zděný řadový patrový dům, situovaný v uliční frontě v líci s domem jižně od radnice (vpravo), zatímco dům směrem severním oproti radnici ustupuje. Západní průčelí(do ulice Smetanovy) je šestiosé. V dolní části je naznačen sokl, sledující klesající terén. V přízemí jsou (zleva) dvě okna, vstup a tři okna. Všechna tato okna jsou stejná - obdélná, dřevěná, dvoukřídlá, členěná na tři a tři tabulky. Okna jsou nová, umožňující rovněž otevření vyklopením dovnitř. Kolem oken je profilovaná šambrána s hlavním klenákem s hrubýmpovrchem. Vstupní dveře jsou široké, v horní části tvaru segmentového oblouku. Jsou nové, dvoukřídlé,celé prosklené. Vstupní otvor lemuje profilovaná šambrána se zvýrazněnou vnitřní stranou. Ve vrcholu oblouku se nachází hlavní klenák s kartuší, v níž je znak města Litvínova. Kartuše má v rozích ohrnuté okraje. Ve znaku je zobrazena městská brána se dvěma otevřenými křídly vrat a v horní části s mříží. V bráně stojí český lev. Zeď nad bránou je opatřena cimbuřím, na hradbě se nachází polopostava archanděla Michaela, v čelním pohledu. Michael drží v pravé zdvižené ruce plamenný meč, v levé zdvižené ruce pak váhy. Oděn je do šatu se zbrojí. Na hlavě má přilbu s chocholem, kolem hlavy je svatozář. Archanděl má široce rozepjatá křídla. Barevné provedení znaku: pozadí je červené, dveře a mříž jsou zlaté, lev bílý, brána,váhy a meč stříbrné. Průčelí ukončuje po obou stranách pás bosáže s ďolíčkovatým povrchem. První patroodděluje profilovaná římsa. Všech šest os vyplňují okna, obdobná jako v přízemí – křídla jsou členěna na pět tabulek, navíc mají parapetní římsu, spočívající na dvou konzolkách v podobě vegetabilní hlavice a pod okny ještě obdélnou parapetní výplň. Tato výplň má dovnitř vykrajované rohy a uprostřed kruh, v němž je šestilistý květ. U obou nároží je situován pilastr s patkou, kanelovaným tělem a jednoduchou profilovanou hlavicí. V horní části průčelí se nachází profilovaný pás a hlavní římsa. Čtyřosé východní průčelí(do dvora) má zhruba uprostřed rizalit, na severní (pravé) straně se napojuje krátké křídlo. Jižní část průčelí je dvouosá, s obdobnými okny jako v západním průčelí. V přízemí je vstup na dvůr, krytý pultovou stříškou. Rizalit je rovněž dvouosý, v přízemí se vstupem a dále s třemi okny, vzájemně asymetricky umístěnými. Dolní dvě jsou opět stejná, jako výše popsaná, zcela nahoře je menší, na šířku orientované okno, rozdělené na dvě tabulky. Kolmo se napojující křídlo má jižní průčelí prosté a ve východním jsou dvě dvoukřídlá šestitabulková okna, vyšší, než na vlastní radnici. Na toto křídlo pak navazuje nižší zděná přístavba, s přední stěnou zvětší části volnou. Radnice má sedlovou střechu, nad rizalitem valbovou a nad přistavěným křídlem pultovou, krytinou je břidlice. V hřebeni střechy se nachází - zhruba v úrovni osy třetí od severu západního průčelí - šestistěnná věžička, v dolní části krytá břidlicí. Širší šikmá římsa odděluje střední část, se stěnami zasklenými nahnědlým kouřovým sklem, členěným na kruhové prvky (na východní straně jsou místo skla ve dvou bočních stěnách dřevěné žaluzie). Nahoře mají stěny prkna, uprostřed s obloukovitým vykrojením. Stěny zakončuje dřevěná římsa se zoubkovaným dolním okrajem. Věžička má jehlancovou střechu s námětkem, krytou plechem jako většina věžičky. Ve vrcholu střechy je makovice, ukončená hromosvodem s ozdobnou špičkou. Na východní straně střechy jsou dva zděné omítnuté komíny – oba jižně (vlevo) od věžičky. Na severní (pravé) straně je zde ještě velké volské oko se zaskleným na šířku orientovaným oknem, v horní části tvaru segmentového oblouku.