dům

Dům čp. 343 je zděný dvoupatrový, na obdélném půdorysu s rizalitem v pravé části zadního průčelí. Je situovaný na jižním konci východní fronty náměstí Míru. Trojosé jihozápadní průčelí (do náměstí) chrání v dolní části sokl, dnes bíle natřený. V přízemí je ve střední ose vstup do domu, přístupný po dvou kamenných stupních se zaobleným vnějším okrajem. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, převážně zasklené. V dolní části obou křídel je čtvercová výplň s motivem diamantového řezu. Poutec se zubořezem odděluje nadsvětlík, prosklený sklem tvaru čtvrtkruhu. V obou zbývajících osách přízemí je výkladní skříň se vstupem do obchodu, přístupným po třech (v levé ose), respektive čtyřech kamenných schodech. Výkladní skříně jsou nové dřevěné, s ozdobně vyřezávanými sloupky a římsou se zubořezem, z větší části prosklené. Vchod je umístěn vždy směrem ke střední ose domu. První patro odděluje profilovaná římsa, bíle natřená. Plochu prvního a druhého patra člení plastická pásová bosáž a na obou krajích fasády pak také pilastr, rovněž bosovaný. V pravé i levé ose patra je vždy sdružené obdélné okno, lemované společnou profilovanou šambránou. Mezi oběma okny je sloupek, na němž stojí herma - kolem pasu má roušku, uprostřed zavázanou na uzel, ruce jsou překříženy na prsou (levá ruka přes pravou). Okna jsou dvojitá dvoukřídlá, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, která je průběžná přes celou šíři fasády. Nad oknem je trojúhelný rozeklaný fronton, podpíraný kromě hermou také dvěma drobnými konzolkami po stranách. Ve frontonu se v ose hermy nachází váza, směrem ke středu se rozšiřující, zdobená festony. Ve střední ose prvního patra je francouzské okno, vedoucí na balkon. Okno je dvojité dvoukřídlé dřevěné, s poutcem oddělenou dvoutabulkovou horní částí. Kolem okna je stejná šambrána, jako u ostatních oken v tomto podlaží. Také zde je nad oknem fronton, avšak uzavřený a menší, v poli frontonu je štukový reliéf. Pod frontony všech tří os je profilovaná římsa, probíhající přes celou šíři fasády. Balkón je poměrně malý, nesený dvěma konzolami s volutou a vpředu s ženskou (?) hlavou v přilbě. Boční strany konzol zdobí rostlinný motiv. Mezi konzolami je na fasádě - nad vstupem do domu - reliéfní „hlavní klenák“ s kartuší se zavinutými okraji. Balkón má mřížové zábradlí, ve střední části konvexní, tvořené esovitými motivy. Druhé patro je řešeno obdobně, jako první, s těmito rozdíly: okna mají jednoduché šambrány, místo frontonu je pouze nadokenní římsa a ve střední ose je normální okno. Fasádu ukončuje profilovaná římsa, vyložená na konzolkách. Nad střední osou průčelí se zvedá široký vikýř, zakončený trojúhelným frontonem. Uprostřed přední stěny vikýře je menší obdoba oken druhého patra. Stěna vpravo a vlevo od okna je zdobena kartuší se zavinutými okraji a v horní části pak volutou. Boční stěny vikýře kryjí plechové šablony, střecha je sedlová, rovněž kryta plechem. Jihovýchodní průčelí (boční) je velmi jednoduché, členěné pouze okny. V přízemí jsou dvě dvoukřídlá dřevěná okna (každé v jiné výškové úrovni). V prvním a druhém patře je - nad levým ze dvou oken přízemí - dvojité dvoukřídlé okno, s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí. Stěna vrcholí trojúhelným štítem, s dvěma úrovněmi oken. Ve spodnější z nich jsou tři dvoukřídlá dřevěná okna (pravé z nich je menši, než dvě zbývající), v horní pak dvě malá nedělená okénka. Severovýchodní průčelí (zadní) je rozděleno do dvou různých výškových úrovní - trojosé levé strany a rovněž trojosému schodišťovému rizalitu na pravé straně. V přízemí jsou v levé části domu dvě osy - vlevo okno, dnes zazděné, a vpravo dveře, umožňující vstup z domu na dvůr. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé s nadsvětlíkem, z větší části prosklené, bez ozdobných prvků. V levé a střední ose je v prvním i druhém patře dvojité dřevěné dvoukřídlé okno, s dvoutabulkovou, poutcem oddělenou horní částí. V pravé ose bylo pravděpodobně stejné okno, dnes je zde menší jednokřídlé nedělené, zbývající část otvoru je zazděná. Kolem všech tří os je šambrána. Rizalit má levou boční stěnu prostou až na malé nedělené okénko. Severovýchodní průčelí rizalitu je trojosé. V levé ose je ve všech podlažích malé jednokřídlé okno - v přízemí je novější, ve špaletě, v prvním a druhém patře pak starší, dvojité. V přízemí jsou v dalších dvou osách dvoukřídlá dřevěná okna s vnější mříží, v dolní části konvexní, zdobenou esovitými motivy. V prvním a druhém patře vyplňují pravou a střední osu rizalitu dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna, s dvoutabulkovou horní částí, oddělenou poutcem. V úrovni druhého patra je kolem oken šambrána. Severozápadní průčelí domu je zčásti viditelné, zbytek kryje vedlejší dům. V horní části rizalitu je stejné okénko, jako v protější stěně, v trojúhelném štítu domu pak dvě malá okna v dolní a dvě v horní části. Dům má sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, krytinou jsou plechové šablony. Na straně do náměstí jsou dva, na opačné straně pak tři výlezy na střechu, na přední straně střechy dva a na zadní jeden zděný neomítnutý komín.