dům

Dům čp. 518 je řadový, dvoupatrový. Má obdélný půdorys, s rizalitem ve východním a západním průčelí. Západní průčelí (do ulice) je čtyřosé. V dolní části, opatřené soklem, se nacházejí čtyři na šířku orientovaná sklepní okna. Plochu přízemí člení poměrně mohutná vystupující bosáž, nad okny s háky. V severní ose je dřevěné okno, nahoře tvaru stlačeného oblouku, rozdělené na tři křídla a rovněž v horní části na tři tabulky. Nad oknem je štuková kartuše obdélného tvaru, lemovaná páskou a rostlinným motivem. V ose druhé zleva (od severu) je situován vstup - v hluboké nice, přístupný jedním kamenným schodem. Jsou to nové jednokřídlé dřevěné prosklené dveře, s proskleným nadsvětlíkem, ukončeným půlkruhem. Vstup lemuje bohatě profilovaný portál – po stranách jsou pilastry s hlavicí s vegetabilním dekorem (dole motivy stonků, nahoře listů). Nad hlavním klenákem je kartuše s maskaronem v podobě ženské hlavy s drdolem, po obou stranách od ní je pás s vegetabilním dekorem. V ose třetí od severu je obdélné, půlkruhově zakončené dřevěné okno, užší, než v levé ose. Je dvoukřídlé, s poutcem oddělenou horní částí. Ta má rovněž dvě křídla a každé je členěno do čtyř tabulek. Jižní osa se nachází v rizalitu, probíhajícím v celé výši průčelí. V přízemí je zde široké dřevěné okno, zakončené stlačeným obloukem. Okno tvoří tři části. Dvě boční jsou užší jednokřídlé a střední pak širší, dvoukřídlá. Všechny tři části svisle odděluje úzký zděný pás, na okrajích s okosením a nahoře římsičkou. Poutec vymezuje horní úsek okna, nad jednokřídlými okny nedělený, nad středním pak dvoukřídlý. Nad oknem je štuková dekorace s motivem listů. První patro odděluje mohutná, značně vyložená a bohatě profilovaná římsa. Kromě rizalitu na jižní straně je v úrovni prvního a druhého patra o něco méně vystupující rizalit i na severní straně domu. V tomto rizalitu je ve špaletě obdélné okno v dřevěném rámu, rozdělené svisle na tři části a nahoře jednou vodorovně. V dalších dvou osách je podobné okno, avšak užší – pouze dvoukřídlé a s dvoutabulkovým hořejškem. Nad všemi třemi okny je plastický pás, tvořený dvěma páskami. V jižní ose - tj. v pravém rizalitu - je obdélné francouzské dvoukřídlé okno, vedoucí na balkón, s poutcem oddělenou horní dvoutabulkovou částí. Po obou jeho stranách je užší jednokřídlé obdélné okno, opět s poutcem oddělenou horní částí (ta je nedělená). Zeď mezi okny a dveřmi je v dolní až střední části zdobná tmavším vystouplým polem. Balkón je umístěný na konzolách, zdobených dole vegetabilním motivem, nahoře reliéfem květu, na přední straně kanelací a festonem. Balkón má po stranách dva zděné sloupky. Ozdobné mřížové zábradlí s motivy stonků a květů je osazeno na zděný sokl, který se směrem ke středu vlnovkovitě mírně zvedá. Kolem všech os prvního a druhého patra jsou pilastry ve vysokém řádu, s jednoduchou patkou, kanelovaným tělem a hlavicí, zdobenou reliéfem květů (v severní ose pruhem vodorovných pásků). Nad okny prvního patra se nachází vpadlé pole s reliéfní výzdobou. Její střed tvoří zvlněná kartuše, nahoře s dvěma volutami. Pod kartuší je feston a po stranách její horní části pás s plasticky provedenými motivy listů. Toto pole je nad okny v jižním rizalitu o něco užší a nad oknem v severním rizalitu naopak širší a bohatší o další feston (ve všech osách toto pole odpovídá šíři okna). Ve druhém patře jsou okna, včetně francouzského, stejná, jako v prvním patře, avšak v horní části ukončená segmentovým obloukem. Nad osou druhou a třetí od severu je velký hlavní klenák, nad severní osou pak maskaron ženské hlavy, lemované listovým dekorem. Tyto tři osy zdobí plastický obloukovitý pás, který začíná asi v polovině oken a končí mírně nad nimi. Pod okny je profilovaná parapetní římsa. Severní osa má ještě na nárožích rizalitu - zhruba ve střední části - ozdobný pás s třemi pásky. Nad mohutnou profilovanou hlavní římsou vrcholí tento rizalit menším trojúhelným štítem, lemovaným vegetabilním dekorem a neseným dvěma masivními konzolami s vegetabilním dekorem a festonem (menší obdoba konzol, nesoucích balkón v pravém – jižním – rizalitu). Pravá osa má mezi menšími okny i francouzským oknem uprostřed pilastry - s kanelací ve střední části a ukončené tmavším obdélným polem s vegetabilními motivy. Nad postranními okny je svislými linkami naznačen hlavní klenák; nad francouzským oknem je reliéf ženské hlavy s drdolem, po stranách hlavy jsou rozepjatá křídla. Rizalit vrcholí štítem, obdobným jako nad levou osou - jen konzoly jsou zde čtyři (mezi okny a dveřmi jsou dvě navíc). Nad tímto menším trojúhelným štítem se pak zvedá ještě jeden větší se zvlněnými boky a segmentovým obloukem nahoře. Uprostřed má okno tvaru širokého oblouku, rozdělného svisle na čtyři části. Okno lemuje šambrána s šesti klenáky, zdobenými vegetabilními motivy (střídá se zde motiv listů a květů). Uprostřed je pak hlavní klenák, nahoře s pásem květů. Pod vrcholem štítu je oválná, na šířku orientovaná kartuše, vpravo a vlevo od ní jsou reliéfy listoví. V kartuši je plasticky provedený letopočet „1905”, rozdělený po dvou číslicích – tj. vpravo a vlevo od střední, dnes prázdné části. Na vrcholu štítu je torzo architektonického článku. Část jižního (pravého bočního) průčelí je - vzhledem k nižšímu sousednímu domu – viditelná, a to zhruba od úrovně poloviny druhého patra. Je prostá, bez členění. Východní fasáda je čtyřosá, s rizalitem v šíři jedné osy – a to druhé od severu. Díky terénu je na této straně domu navíc ještě suterén. Všechny výplně otvorů jsou v tomto průčelí novodobé typizované, provedené v plastu. V levé ose se ve všech podlažích nachází obdélné okno s falešnými čtyřmi tabulkami a vodorovně odděleným hořejškem. Suterén má navíc ještě osu druhou od jihu, s prosklenými dveřmi. V další ose jsou v přízemí dvě úzká obdélná okna s vodorovně oddělenou horní částí (levé okno je nižší), v dalších podlažích je stejné, dosti široké obdélné okno s vodorovně oddělenou horní částí a s jednou svislou příčlí, umístěnou asymetricky – více vlevo. Následuje osa se schodišťovým rizalitem. V suterénu jsou zde dveře a v ostatních podlažích pak široké obdélné okno s vodorovně oddělenou horní částí a v dolním úseku rozdělené na šest polí (dvě řady po třech). Okna na schodiště jsou situována na mezipodestách, tj. v jiné úrovni, než ostatní okna průčelí. V severní ose jsou v suterénu opět dvě úzká obdélná okna s vodorovně oddělenou horní částí (tentokrát je pravé okno nižší, než levé) a ve zbývajících podlažích pak podobné okno, jako v ose druhé od jihu, avšak o něco širší. Střecha domu je sedlová, s nestejným sklonem. Má novodobou asfaltovou krytinu, imitující bobrovky. Ve střeše jsou na západní straně čtyři nová typizovaná střešní okna.