dům

Dům stojí na nároží ulice Smetanovy a boční uličky, vedoucí východním směrem. Je zděný, dvoupatrový, na půdorysu písmene „L“. Západní průčelí (do ulice) je čtyřosé, má zkosené nároží. Dolní část fasády chrání sokl s hrubým povrchem. V ose první a třetí od jihu se v soklu nachází velmi úzké, na šířku orientované obdélné okénko do sklepa, s vnější mříží. Plochu průčelí nad soklem člení v celé výšce pilastry, přerušené pouze mezipatrovou římsou. Pilastry lemují jižní osu, osu druhou od jihu, osu severní a druhou od severu vždy na vnější straně. Jejich tělo člení nepravidelná bosáž, tvořená užšími a širšími pásy, místo hlavic mají obdélné pole s motivy vlnovky, respektive kruhů, provedené v kontrastní hladké a hrubé omítce. V přízemí se v ose první od jihu a v ose první a druhé od severu nacházejí obdélné dřevěné výkladce ve špaletě. Jejich dolní část je nedělená, horní pak rozdělená na dvě tabulky. V ose druhé od jihu jsou nové dřevěné prosklené dveře – vedou do obchodu v přízemí. Fasáda je nad okny i dveřmi zdobená plastickými motivy svislých pásků. První patro odděluje poměrně mohutná římsa, s oplechováním. Ve všech čtyřech osách jsou zde stejná okna ve špaletě – obdélná jednokřídlá, s členěním do kříže. V osách první a druhé od jihu je pod oknem parapetní pole, členěné vodorovnými linkami a pod zbývajícími dvěma okny pak další - s vpadlými, na výšku orientovanými obdélníčky. Také nad všemi okny je pole s plastickou výzdobou, je oddělené římsičkou a tvořené hustými svislými linkami. V druhém patře jsou okna stejná, jako v prvním, pouze s jiným parapetním polem. To je lemované nahoře a dole římsičkou a rozdělené svislými pásky na tři, respektive pět polí s hrubým povrchem. Pole nad okny je členěné třemi římsami. Pilastry mají v úrovni druhého patra horní část zdobenou plastickým polem - s vystupujícími, svisle kladenými obdélníky, přičemž pilastr první od jihu a první a druhý od severu jsou provedeny náročněji. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá štít, situovaný mezi osu první a druhou od jihu. Štít má baldachýnovitý tvar, lemuje ho profilovaná římsa. V horní části štítu se nachází široké okno, ukončené stlačeným obloukem. Dolní část okna je členěna na tři tabule a horní na tři tabulky (dolní tři tabule se otevírají vyklápěním). Podél okna je jednoduchá široká šambrána a po obou stranách pak ještě svislý pás s pěti vystouplými obdélníky. Vedle štítu je po jedné hranolové věžičce s valbovou střechou a na přední straně s dovnitř okosenými středními částmi nároží. Severní průčelí (do uličky) a severozápadní nároží má obdobné řešení, jako západní fasáda. Je zde stejný sokl, obdobné členění fasády i okna - dále tedy budou popsány pouze rozdíly. V nároží a pod oknem druhým a třetím od západu je okénko do sklepa (v případě druhých dvou jsou dnes tato okna částečně pod úrovní chodníku). Nárožní osu v přízemí vyplňuje výkladcové okno, první a druhé patro pak třístěnný arkýř, podepíraný dvěma konzolami. Arkýř má boční stěny užší, než přední, povrch jeho fasád je hrubý. V přední stěně se v obou patrech nachází okno stejné, jako v patrech západního průčelí. Okna v bočních stěnách jsou užší, dělená v horní části jednou vodorovnou příčlí. Pod okny kolem arkýře obíhá mezipatrová římsa, stěnu pod římsou člení husté svislé linky. Pod okny druhého patra arkýře je pole se střídavě delšími a kratšími plastickými pásky. Nároží arkýře a stěny pod okny jsou ještě ozdobeny vystupujícími, na výšku orientovanými obdélnými poli. Stěny arkýře ukončuje profilovaná hlavní římsa. Nad přední stěnou arkýře se zvedá nástavec, směrem vzhůru se mírně zužující a zakončený trojúhelníkovým štítem, lemovaným římsou. Po stranách nástavce jsou hranolové pilířky, ukončené malými věžičkami s dovnitř okosenými nárožími. Ve štítu se nachází okno, které má nahoře tvar stlačeného oblouku; lemuje ho jednoduchá šambrána. Arkýř má zvoncovitou střechu, nástavec sedlovou, obě jsou kryté asfaltovým šindelem. Sedmiosé severní průčelí (do uličky) je řešeno symetricky. Krajní dvojice os vyplňují sdružená okna, zbývající tři osy jsou jednoduché. Průčelí je obdobou západní fasády - s drobnými rozdíly v rozmístění hlavic pilastrů, v jejich provedení v druhém patře a v parapetních polích v prvním patře. Osy v přízemí tvoří (od západu) tři okna, dveře, dvě okna a jedno slepé okno. Okna jsou výkladcová, stejná jako v západním průčelí. Dveře jsou nové jednokřídlé dřevěné, převážně prosklené. V prvním a druhém patře jsou ve všech osách taková okna, jako v průčelí do ulice. Nad střední osou se nachází štít, stejný jako u západního průčelí. Na střeše vpravo a vlevo od štítu jsou vždy dva nové velké trojúhelníkové oplechované vikýře, takřka celé vyplněné neděleným vyklápěcím oknem. Na východní straně se k domu napojuje novodobá přízemní přístavba dílny (není kulturní památkou). Dvorní fasády jsou bez architektonického členění. Vzhledem k terénu je zde navíc suterén. K jednoosé části se kolmo napojuje druhé křídlo domu. Východní průčelí tohoto křídla je nečleněné, pouze v horním podlaží je jedno typizované nedělené okno. Jižní fasáda křídla má v každém podlaží kromě suterénu tři, respektive dvě nová menší typizovaná okna. V suterénu jsou plechové dveře. Ve zbývající jednoosé části východního průčelí jsou v suterénu nové dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce, v ostatních podlažích stejné okno, jako v patrech západního průčelí, situované v obdélné, segmentově ukončené špaletě. Na východní straně se k domu v ose napojuje již zmíněná dílna. Dům má střechu na západní straně sedlovou, na východní pak téměř rovnou, krytou asfaltovým šindelem s členěním, imitujícím cihly.