dům

Dům čp. 513 je řadový dvoupatrový, zděný, na lichoběžníkovém půdorysu s rizalitem při severovýchodním průčelí. Jihozápadní průčelí (uliční) je čtyřosé, s rizalitem v pravé ose a druhým, v úrovni prvního a druhého patra vybíhajícím v arkýř, v ose druhé zleva. Průčelí je v dolní části opatřeno soklem, ukončeným profilovanou římsou. V přízemí je v levé ose široké segmentové okno v dřevěném rámu - rozdělené dvěma svislými příčlemi a s oddělenou horní částí. Pod oknem je slepá balustráda z osmi kuželek, které mají nahoře a dole reliéf stylizovaných rostlinných motivů. Balustrádu ukončuje široká římsa. Nad oknem je hlavní klenák, zdobený květinovým reliéfem. Podobné okno, avšak prodloužené na způsob francouzského, je v ose druhé zleva. V ose třetí zleva je stejné okno, jako v levé ose. Pravou osu vyplňuje vstup do domu. Má půlkruhový portál, lemovaný reliéfním pásem s vegetabilními motivy. Hlavní klenák zdobí reliéf ženské hlavy s drdolem. Nad dveřním otvorem se nachází oválný nadsvětlík, v horní části s kartuší, která má vlnovkovitě prohnuté strany. V kartuši je letopočet 1904. Jak kartuše, tak celý nadsvětlík jsou orámovány plastickým pásem s motivy rostlin. Dveře v současné době chybí, je zde pouze jednoduchá mříž. Plochu přízemí člení průběžná lineární bosáž a u okna v levé ose a ose druhé zleva také bosáž kvádrová. Na levé straně fasády je pilastr, probíhající přes celou výšku domu. První patro odděluje bohatě profilovaná římsa, pod níž se nachází další reliéfní výzdoba s motivy listů a květů. V prvním patře je – podobně jako v přízemí – stejné okno v ose levé a třetí zleva. Je sdružené, rozdělené kamenným, dole okoseným středním křížem na dvě větší a nahoře pak na dvě menší části. Dolní okna jsou rozdělena v polovině svislou a v horní třetině vodorovnou příčlí, malá horní okénka pak podobně, avšak na čtvercové tabulky. Vzhledem k tomu, že všechna dělení jsou na vnitřní straně skla, okna jsou pravděpodobně zdvojená. Plochu průčelí prvního - a stejně tak i druhého - patra opět horizontálně člení průběžná lineární bosáž. Pod okny v osách první až třetí zleva je pás s festonovitými reliéfy (květy, plody a překřížené pásky), který přechází i do pilastru na levé straně průčelí. Nad okny je reliéfní pás s volutami a plochu pod okny druhého patra vyplňuje reliéf s hvězdicovitým motivem. Podobná jsou i okna v druhém patře, avšak horní část mají zakončenou obloukem. Nad oknem se v pozici hlavního klenáku nachází reliéf ženské hlavy, nahoře a po stranách s listy, které vyrůstají ze stonků. Vždy celou osu v úrovni prvního a druhého patra lemuje profilovaný pás, který nad oknem druhého patra vrcholí podkovovitým obloukem. Osu druhou zleva tvoří v prvním a druhém patře arkýř na mohutných konzolách, zdobených dole kartuší a nahoře květovým reliéfem. Boční stěny arkýře jsou úzké oblé, bez otvorů. Po obou stranách této osy je pilastr s dovnitř vybranou vnitřní částí, v úrovni druhého patra s pásky. Následuje římsa a reliéf dvou puttů (levý - vnější - je v pozici čelní, vnitřní pak z profilu, až zády). Putti mají zdvižené ruce (oba vnější), hledí na diváka. Horní část vyplňuje reliéf s bohatými květy. Tři okna arkýře jsou obdobou ostatních oken v prvním patře, obě postranní jsou užší, než střední. Podobná, avšak zakončená do segmentového oblouku, jsou i okna v druhém patře arkýře. Plocha mezi patry má reliéfní výzdobu - uprostřed je to kartuše s erbovitým středem, lemovaná po stranách pásy, ukončenými volutami, nad prázdným erbovním štítem je mužská busta s plnovousem, s hlavou zakrytou egyptizující pokrývkou. Po obou stranách kartuše jsou dvě patra prohnutých stonků, ukončených bobulovitými plody. Nad oknem je v pozici hlavního klenáku reliéf stonků, dole propletených a nahoře zakončených širokými listy. Arkýř má zvlněnou zvoncovitou střechu s mansardovým odsazením.V pravé ose (v rizalitu) je francouzské okno ve špaletě, vedoucí na balkón. Je dvoukřídlé, dřevěné, s jednou širokou vodorovnou příčlí v dolní části a s hořejškem, rozděleným na dvě tabulky. Poutcem oddělená horní část je členěná jednou vodorovnou a třemi svislými příčlemi na šest tabulek. Nad oknem je ozdobný reliéfní pás s motivy mořské vlny. Balkón je třístěnný – s plnými nárožími a s poli mezi nimi vyplněnými kuželkami – stejnými, jako pod okny přízemí (tři v bočních polích a čtyři ve středním). Kuželky jsou v horní a dolní části zdobené stylizovanými květinovými reliéfními motivy. Plné plochy balkónu člení stejná bosáž, jako celé průčelí. Balkón, nahoře a dole orámovaný římsou, spočívá na dvou konzolách, natočených směrem ke středu a dole ukončených maskaronem mužského obličeje. Přední stranu konzolí člení dva pásy široké a mělké kanelace, v horní části je reliéfní pás s motivy květů. V druhém patře je v pravé ose ve špaletě dvoukřídlé dřevěné okno, s poutcem oddělenou segmentovou horní částí. Nad oknem se nachází reliéfní „hlavní klenák“, stejný jako nad oknem v arkýři a navíc po stranách se zvlněnými stonky a plody. Po obou stranách okna je další plastická výzdoba – stonky, přerušené jedním pásem bosáže a vrcholící květy a listy. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a pod ní obdélné pole s reliéfem – po stranách jsou z profilu znázorněné dvě postavy s nakročenou jednou nohou, až na roušky neoděné, s polodlouhými vlasy. Uprostřed je kartuše, nahoře a dole se zavinutým okrajem. V kartuši je jónská hlavice sloupu a nad ní pak trojúhelník a rozevřené kružítko (hroty směřují vzhůru). Kolem těchto dvou symbolů stavitelství je obtočen vavřínový věnec, který obě postavy přidržují vnitřní rukou. Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa. V ose arkýře se nad průčelím zvedá štít s konkávně prohnutými boky a frontonovým štítem. Plochu štítu, lemovaného římsou a zakončenou pod frontonem volutami, člení pásová bosáž. Uprostřed štítu je kruhové okno, rozdělené křížem na čtyři pole. Nad oknem je v pozici hlavního klenáku reliéfní kartuše se zavinutými a zvlněnými okraji, z níž na každé straně splývá feston s květy a plody. Po obou stranách okna je reliéf ženské postavy, zpodobněné z profilu. Obě ženy mají účes s drdolem, oděné jsou pouze v přepásané roušky. Hlava i obě ruce jsou zdvižené, přidržují feston. Výzdobu štítu ještě doplňuje vpadlý pás s vegetabilními motivy, nacházející se nad oknem a přerušený již popsanou kartuší. Štít vrcholí čtvrtkruhovým festonem, lemovaným římsou a uvnitř s další podobnou oválnou kartuší. Ve vrcholu oblouku frontonu je hranolový sokl, na kterém stojí váza. Z obou bočních fasád je viditelná pouze část obou štítů, respektive stěny, bez členění. Oba štíty domu mají architektonicky zvýrazněný vrchol. Severovýchodní průčelí (dvorní) má vzhledem k terénu navíc suterén. Dům zde tvoří dvě části: levá strana - v líci se sousedním domem – je dvouosá, jednoosá pravá strana oproti levé ustupuje a je situována mírně šikmo. V levé ose jsou v suterénu nové dveře a ve zbývajících třech podlažích nové velké kruhové okno ve špaletě, rozdělené vodorovně i svisle vždy dvěma příčlemi na devět tabulek (střední je otvíravá). Okna vedou na schodiště a jsou proto v jiné úrovni, než okna v druhé ose. Tu vyplňuje vždy malé úzké okénko ve špaletě, rozdělené vodorovně na poloviny. V šikmo situované části průčelí je dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou horní částí – až na nejvyšší podlaží, kde je okno nižší, pouze dvoukřídlé. Před pravou a střední částí průčelí je nově zřízený skleněný přístřešek – s jednou stěnou (na pravé straně) a zakulacenou střechou, vedoucí od této stěny směrem doleva (je určen převážně pro pobyt hlídacích psů). Střecha je na jihozápadní straně (do ulice) sedlová, na severovýchodní straně téměř rovná, s novou lepenkovou krytinou, šablonami imitujícími cihlovou strukturu. Na jihozápadní straně jsou ve střeše vlevo i vpravo od štítu vždy dvě nová velká střešní okna.