dům

Dům čp. 19 je řadový zděný patrový objekt. Na severozápadní (levé) straně je v líci s vedlejším domem čp. 18, na jihovýchodní (pravé) pak vedlejší dům značně ustupuje, takže boční stěna domu je viditelná v šíři jedné osy. Jihozápadní uliční průčelí je pětiosé. Dolní část fasády je opatřena novodobým obkladem. V přízemí je ve střední ose vstup - nové dřevěné, převážně prosklené dveře. Vstupní portál je štukový, s půlkruhovou supraportou, v níž je reliéf s listy a květy a uprostřed s oválnou, na výšku orientovanou kartuší, v níž je vyznačeno číslo popisné domu (tj. 19). Zbývající osy přízemí a všechny osy v patře vyplňují dřevěná okna - v přízemí jsou nečleněná (ve funkci výkladce), v patře pak dvoukřídlá, s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí. Kolem oken je profilovaná šambrána. Fasádu v patře člení kromě oken také lizénové rámy - svislé lizény jsou širší a kandované, díky supraportě vchodu chybí vodorovná lizéna pod středním oknem. Stěnu zakončuje profilovaná římsa, vyložená na konzolkách (ty jsou drobné, větší jsou jen v ose svislých lizén). Jihovýchodní uliční průčelí je jednoosé, stěna je dole opět obložena novými kachlíčky. V přízemí jsou nové dřevěné, převážně prosklené dveře v pravoúhlé šambráně. V patře je na fasádě opět lizénový rám uprostřed se stejným oknem, jako jsou v patře jihozápadního průčelí. Také zde je korunní římsa vyložená na konzolkách. Severovýchodní (dvorní) průčelí je jednoduché, s přízemním přístavkem. Přístavek má v dolní části obklad z červených cihel, které lemují také otvory dvorního průčelí domu. V přístavku jsou nové jednokřídlé dveře, nad nimi obdélný okenní otvor, zabezpečený mříží. V patře jsou dvě dvojice sdružených oken, rovněž s vnější mříží (levá dvojice je níže, než pravá). Dům má mansardovou střechu, krytou asfaltovo-lepenkovými šablonami. Ve střeše jsou na jihozápadní straně tři zděné vikýře - střední je užší, s menší obdobou oken v prvním patře, vpravo a vlevo od něj jsou pak vikýře širší - s přidaným jedním křídlem. Na jihovýchodní straně střechy je vikýř jeden, s oknem rozděleným do kříže.