vila

Vila čp. 308 je zděná patrová, na obdélném půdorysu, s rizality v jihozápadním, severozápadním a jihovýchodním průčelí. Jihozápadní průčelí je pětiosé, střední tři osy se nacházejí v rizalitu. Dolní část stěny chrání sokl. Plochu přízemí člení pásová bosáž. Obě krajní osy jsou v přízemí i patře provedeny shodně - v přízemí je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí, boky a horní část okna lemuje plastická bosáž se střídavě většími a menšími bosami a nad oknem pak s klenáky. Pod oknem je profilovaná římsa, která je průběžná a končí až na boční stěně středního rizalitu. Pod oknem je pak na šířku orientovaná bosa. V patře, odděleném římsou, je v krajních osách podobné okno, jako v přízemí, vnitřní křídla jsou rozdělena jednou vodorovnou příčlí. Pod oknem je profilovaná římsa, která probíhá přes celé průčelí. Okno lemují pilastry s volutovitou hlavicí, podpírají kladí, nad nímž je segmentový fronton. Nad oknem je hlavní klenák, pod oknem pak parapetní pole, oddělené vysokými soklovitými patkami pilastrů, v parapetním poli je na šířku orientovaná bosa. Střední rizalit je trojosý, v přízemí opět členěný pásovou bosáží. V přízemí jsou dnes tři obdélná, půlkruhově zakončená okna - vzhledem k tomu, že před rizalitem je schodiště s malou terasou, bylo střední okno pravděpodobně dveřmi na tuto terasu. Střední okno je dvoukřídlé, u obou bočních křídla chybí. Profilovaný poutec odděluje horní část, u bočních rozdělenou sluncovitě, u středního pak jen na poloviny. Archivoltu lemují plastické klenáky. Boční stěny rizalitu jsou bez otvorů, patro je oddělené kladím - na bocích rizalitu je kladí prosté, na přední stěně s triglyfy dole s kapkami. Přední stěna rizalitu je v patře prolomena třemi arkádami, které jsou opatřeny balustrádou - vždy po šesti kuželkách. Pilíře arkád ukončuje římsovitá hlavice, stejná římsa je i na krajích rizalitu a jeho bočních stěnách. Archivolty arkád lemuje profilovaná šambrána, ve vrcholu oblouku je volutovitý hlavní klenák, zdobený reliéfem mušle a květiny. V horní části rizalitu je pás kladí s diamantovými bosami. Celé průčelí ukončuje hlavní římsa, vyložená na konzolách. Střední rizalit vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným římsou - opět na konzolách. Ve štítu je kruhové okno v šambráně, bez výplně. Před středním rizalitem se v přízemí nachází malá zděná terasa, přístupná jednoramenným schodištěm o třech stupních. Terasu ohraničují čtyři zděné pilíře, zábradlí je dnes nové, trubkové. Jihovýchodní průčelí je řešeno obdobně, jako jihozápadní. Také zde je uprostřed symetricky řešené fasády rizalit. Průčelí je šestiosé, přičemž střední dvě osy jsou ve zmíněném rizalitu. Členění fasády odpovídá jihozápadnímu průčelí, oproti němu je zde navíc bosáž na soklu. Obě dvojice krajních os jsou stejné, jako krajní osa jihozápadního průčelí, odlišný je dvouosý rizalit - ten je hlubší, v jeho bočních stěnách je v přízemí i patře po jednom slepém okně (okno v přízemí je prostým obdélníkem, pouze s hlavním klenákem v podobě diamantové bosy, okno v patře lemuje šambrána s hlavním klenákem a parapetní pole s bosou). V přízemí, opět opatřeném pásovou bosáží, jsou dvě okna, stejná, jako ve zbytku přízemí. Navíc je zde pás kladí s triglyfy - pod mezipatrovou římsou (nesahá až k nárožím rizalitu). V patře je sdružené okno, tvořené dvěma okny, stejnými, jako ve zbývajících osách patra, pouze s jiným frontonem - ten je trojúhelníkový. Díky klesajícímu terénu je na pravé straně fasády sokl vyšší, jsou v něm prolomena dvě okna do suterénu - levé z nich je dvoukřídlé, s vnější mříží, pravé je zazděné. Na pravé straně je přízemí protažené do úrovně rizalitu, který vyplňuje zhruba dvě třetiny severovýchodního průčelí. V této části je přízemí bez otvorů, členěné pouze soklem a pásovou bosáží. V patře je zde terasa, jejíž zábradlí tvoří balustráda s pěti kuželkami, ohraničená hranolovými pilířky. Jihovýchodní průčelí ukončuje hlavní římsa, pod kterou je kladí - na přední stěně středního rizalitu s diamantovou bosáží, jinak prosté. Severovýchodní průčelí je jednodušší. Dolní část fasády chrání poměrně vysoký sokl. Přízemí je šestiosé - v obou krajních osách je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí, okna mají vnější mříž. V ose druhé, třetí a páté zleva je vždy úzké jednokřídlé okno s poutcem oddělenou horní částí. V ose čtvrté zleva se nachází vstup - nové jednokřídlé dřevěné dveře, v obdélné nice, se stříškou, umístěnou na trojúhelníkových ozdobných mřížích. Nad vstupem je velké obdélné okno, ukončené půlkruhovým obloukem. Je trojkřídlé (střední křídlo je širší), v polovině rozdělené poutcem. Dolní část okna je dole členěna jednou vodorovnou a jednou svislou (respektive dvěma svislými u středního křídla) příělí, horní část pak ve středním křídle olověnými páskami ve tvaru prohnutého kosočtverce, v obou bočních křídlech příčlemi do tvaru kříže. Horní oblouk okna má příčle sluncovitého tvaru. Vlevo od tohoto velkého okna jsou na fasádě dva zazděné obdélné otvory - otvor blíže k oknu je v jeho úrovni, vzdálenější (a zároveň menší) otvor je situován výše, zhruba v úrovni terasy. Vpravo od velkého okna jsou tři otvory, dva z nich v osách s přízemím, třetí nikoliv. V pravé krajní ose patra je stejné okno, jako v téže ose přízemí, avšak bez mříže. V ose druhé zprava je malé dvojité okno (vnější dvoukřídlé, vnitřní jednokřídlé, členěné do kříže), nad tímto oknem směrem doprava je dvojité dvoukřídlé okno, umístěné mimo osy. V levé ose patra se nachází již zmíněná terasa - její zábradlí na této straně tvoří dvě pětikuželková pole, oddělená pilířkem. Terasa má dnes plechovou střechu. Severovýchodní průčelí ukončuje trojúhelný štít, lemovaný profilovanými římsami. Ve štítu je dvojité dvoukřídlé okno. Také severozápadní průčelí je poměrně jednoduché, s přízemním přístavkem, situovaným zhruba uprostřed. Dolní část stěny je opět opatřena soklem. Přízemí je tříosé - ve všech osách jsou okna, stejná, jako v krajních osách přízemí severovýchodního průčelí. Přístavek má v levé boční stěně vstup - nové typizované jednokřídlé dveře, pravá boční stěna je bez otvorů. Střední stěna je prolomena dvěma dvoukřídlými okny s vnější mříží a ukončena nízkým trojúhelným štítem. Čtyřosé patro je oddělené profilovanou římsou. Ve všech osách jsou zde dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Okna lemuje šambrána s hlavním klenákem, pod okny je vystouplá parapetní část. V úrovni parapetních říms oken člení fasádu patra průběžná římsa. Vila má soustavu střech, valbových a sedlové, krytinou je plech. Ve střechách je šest symetricky rozmístěných komínů - poměrně vysokých, omítnutých, ukončených římsou. Na jednom z hromosvodů, umístěných na střeše, je ozdobná korouhvička s esovitými motivy.