vila se zahradou

Jde o zděnou stavbu na přibližně čtvercovém půdorysu - s rizalitem v jihozápadním průčelí, arkýřem v jižním nároží a s ustupující a nižší zadní (severovýchodní) částí. Objekt je přízemní, s částečně zobytněným podkrovím. Jihozápadní průčelí (do ulice Tržní) má zhruba uprostřed mělký rizalit, zvedající se ve štít. Je trojosé, čtvrtá osa je již umístěna ve věžičce, tvořící jižní nároží domu. Dolní část fasády chrání poměrně vysoký sokl, obíhající celou stavbu. V ose první zleva se nachází sdružené okno - obě části odděluje válcový zděný sloupek bez patky. Jeho dřík má povrch z hrubé omítky, užší část s hladkou omítkou a plasticky vystupující střední páskou odděluje „hlavici“ sloupku. Ta je provedena jako maskaron egyptizujícího tvarosloví – jde o mužskou hlavu s výrazným nosem, povislými tvářemi, přivřenýma očima a s ústy, která jsou široce rozevřená (mají tvar svisle orientovaného obdélníku, jsou protažená do karikujícího tvaru). V ústech je naznačen jazyk. Muž má na hlavě čelenku, na spáncích rozšířenou do meandrovitého motivu. Polodlouhé vlasy, rozdělené střední pěšinkou, splývají po stranách obličeje. Na obou bocích „hlavice“ se nachází plastický rostlinný střapec, tvořený sedmi úrovněmi. Obě části tohoto sdruženého okna jsou stejné – dřevěné dvojité dvoukřídlé, ve špaletě, vnější křídla mají spoj kryt ozdobně vyřezávaným sloupkem (nahoře s volutou). Profilovaný poutec odděluje horní část okna, která má obdélný tvar, uvnitř po stranách zešikmený směrem dovnitř. Sklo člení tenké dřevěné příčle - jedna vodorovná a tři svislé (vnější svislé příčle mají dolní polovinu lehce vychýlenou na vnější stranu). Střední dvě tabulky dolního úseku rozděluje navíc vždy jedna vodorovná příčle a v dolní polovině takto vzniklého prostoru pak ještě jedna příčle svislá. Okno lemuje poměrně úzká šambrána, šikmo se rozšiřující směrem nahoru (od úrovně poutce okna). Nad oknem se šambrána opět šikmo zvedá směrem ke středu, který je již vodorovný. Nad dolním okrajem a v úrovni poutce šambránu přerušují dvě vyryté vodorovné linky, horní úsek má uprostřed vystupující obdélné, vodorovně orientované pole, uvnitř něhož je na pravé i levé straně vpadlý čtverec. Pod oknem je parapetní římsa a pod ní pak průběžné parapetní pole, lemované šambránou. Uvnitř je parapetní pole vpadlé, vyplněné sedmi řídce rozmístěnými válcovými sloupky bez patky i hlavice. V horní části jsou sloupky zdobené dvěma vodorovnými vyrytými linkami. Okno v ose třetí zleva je provedené obdobně, jako dvě předchozí – s tím rozdílem, že je užší. Obě části sdruženého okna jsou zde tak pouze jednokřídlé, v horní části oken chybí jedno střední pole (v celé výšce) a v parapetní výplni je sloupků pouze pět. Také ve středním rizalitu se nachází sdružené okno, tentokrát naopak širší. Tvoří ho střední dvoukřídlá a dvě boční jednokřídlé části. Provedení oken je obdobné, jako u výše popsaných, jednokřídlá okna jsou však o něco užší a dvoukřídlé naopak širší – v horní části má proto ve středu navíc dvě pole. Odlišné jsou sloupky mezi okny a také orámování. Sloupky jsou hranolové, dvě plastické vodorovné pásky, umístěné nad úrovní poutce, oddělují hořejšek sloupků, zdobený vystupujícím obdélným polem. Šambrána je po stranách dosti úzká, rovná, nahoře pak širší. Nad oběma jednokřídlými okny se šambrána šikmo zvedá směrem ke středu, který je rovný. Nad sloupky mezi okny je v šambráně obdélné, na výšku orientované vpadlé pole. Pod oknem je pouze parapetní římsa. Fasáda je – až na střední rizalit – ukončena profilovanou hlavní římsou, zdobenou symetricky rozmístěnými drobnými čtvercovými vpadlými poli. Pod římsou je stylizovaný pás kladí, dole ohraničený širokou dvoustupňovou římsou a rytmizovaný širokými triglyfy s hrubým povrchem. Stěna středního rizalitu je protažena dosti vysoko nad hlavní římsu, ukončená je štítem s lehce zvlněnými boky a oblým vrcholem. Uprostřed štítu, lemovaného profilovanou římsou, se nachází otvory do zobytněného podkroví - uprostřed dveře na balkón a po obou stranách od nich pak malé obdélné okénko. Výplně jsou nové plastové. Balkón dnes nemá zábradlí, je zde pouze jeho plošina. Okna a dveře mají společné orámování šambránou tvaru půlkruhu; fasáda tu má hrubý povrch – až na úzký hladký pás na vnějších bocích a hořejšku oken a horní části dveří. Na vnitřní straně oken, tj. mezi okenním a dveřním otvorem, se na stěně nachází štukový reliéf – jde o maskaron vrásčité mužské tváře s širokým nosem, pootevřenými ústy a stylizovanými zvlněnými vlasy a vousy. Maskaron nahoře a dole ohraničuje plochá římsa, stěna pod maskaronem je hladká. Ve štítu je další štukový reliéf – vrchol vyplňuje široká, bohatě rozvětvená palmeta, pod ní je vavřínový věnec a v ose věnce pak tři rostlinné motivy pod sebou – dolní zasahuje až do orámování plochy s dveřmi a okny. Na vyvýšené části stěny středního rizalitu je pak u nároží další výzdoba – vpadlé zubaté pole, nahoře s třemi vystupujícími obdélníky (střední z nich je delší). Zobytnění části podkroví se projevuje také vpravo od středního rizalitu, kde se nachází nízká stěna, téměř celá vyplněná třemi vodorovně orientovanými okny vedle sebe – dnes jsou tu nové plastové výplně. Výška této stěny je shodná s výškou stěny vedlejší věžičky. Tato válcová věžička je umístěná v jižním nároží domu. Členění její fasády je obdobné, jako u jihozápadního průčelí vily. Dole je tedy opět sokl o stejné výši, jako u celého objektu, dvě přízemní okna věžičky jsou ve stejné úrovni jako okna vlastní vily. Jsou poměrně úzká, jednokřídlá, nahoře zakončená do půlkruhu, s novými plastovými výplněmi. Okna lemuje jednoduchá plochá šambrána. Horní část věžičky má fasádu opatřenou plastickou výzdobou, jejíž dolní okraj se shoduje s dolním okrajem výše popsaného plastického pásu pod hlavní římsou jihozápadního průčelí. Provedení je však odlišné – věžičku člení lizénové rámy do tvaru kříže, nahoře a dole je římsa (horní bohatěji profilovaná). V místech křížení vodorovných a svislých lizén je malý vpadlý čtverec, v dolním úseku pak plochu mezi svislými lizénami tvoří barevně odlišené trojúhelníkovité motivy. V této horní části věžičky jsou - v osách s okny přízemí - malá obdélná okénka s jednokřídlými plastovými výplněmi. Střechu věžičky tvoří dvě úrovně zvoncovitého tvaru, zakončuje ji jehla (dnes přelomená). U styku zdiva věžičky a jihozápadního i jihovýchodního průčelí je na fasádě - v úrovni dolního a horního okraje okenních os jihozápadního průčelí - krátká plochá římsička; stejná je i na „nároží“ věžičky. Jihovýchodní průčelí (do ulice Vinohradské) má dva úseky: levý úsek začíná nárožní věžičkou a pokračuje dvouosou částí, pravý úsek tvoří fasáda ustupující zadní části domu. Věžička již byla popsána - fasáda levého úseku pokračuje v následující části se stejným členěním, jako na věžičce. Dole je tedy opět sokl, u pravého nároží je v něm proražen obdélný, na šířku orientovaný okenní otvor, dnes s plastovou výplní. V levé ose je zazděný okenní otvor, lemovaný šambránou – jednodušší obdobou šambrány okna v ose třetí zleva jihozápadního průčelí (chybí zde střední sloupek a vodorovné linky na bocích šambrány). Pravou osu tvoří otvor do zádveří vstupu do domu - zhruba stejně velký, jako zazděný otvor na levé straně. Pod otvorem do prostoru zádveří se nachází obdélná část, v níž se ve třech řadách nad sebou šachovnicovitě střídají volná a plná zděná pole. Na parapetu této obdélné části je umístěn ozdobný mřížový truhlík na květiny. Jeho mřížová pole tvoří dvě obdélné části dole a nahoře pak vepsaný ovál. Bočnice truhlíku, předstupujícího před fasádu, mají nahoře a dole prodloužené části, hořejšek je zakončen třemi tepanými pětilistými květy. Mezi otvorem do prostoru zádveří a nárožím má fasáda hrubý povrch, nahoře ukončený třemi plochými římsičkami nad sebou. Pod římsičkami jsou čtyři vystouplé čtverečky (vždy dva a dva nad sebou). Tato zdobná část fasády je nižší, než celý otvor do zádveří. V horní části průčelí se nachází stejný pás s lizénami, jako je v horní části věžičky. Uprostřed tohoto pásu (mimo osy přízemí) jsou umístěna dvě sdružená na šířku orientovaná obdélná okna. oddělená zděným sloupkem. Výplně jsou plastové. Severovýchodní průčelí přední části budovy je pouze úzké, jednoosé. Ke vstupu do domu vede jednoramenné schodiště, po levé straně opatřené mřížovým zábradlím. Na horní podestu schodiště (a tedy do prostoru zádveří) lze vstoupit obdélným vstupním otvorem. Fasáda u východního nároží má stejnou výzdobu, jako na jihovýchodní straně, v horní části pokračuje zdobný lizénový pás (zde bez otvorů). Hlavní vstupní dveře do domu jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Obě křídla mají v dolní části vpadlou obdélnou výplň s žebrovaným povrchem, nahoře pak malé kruhové okénko s vnější mříží. Na levém křídle je kovaná klika, zdobená motivy rozvilin, štítek zámku je rovněž ozdobně proveden – s volutami a rostlinnými motivy. V úrovni kliky je uprostřed křídla kruhové klepátko, a to na vystouplém obdélném poli, nahoře půlkruhově zakončeném (s již zmíněným okénkem). Pole je po stranách horní části zdobené vyřezávaným motivem střapce. Pravé dveřní křídlo je ve střední a horní části prosklené, zabezpečené vnější mříží. V horní části obou křídel je plastická ornamentální výzdoba s esovitými motivy. Obdélný zasklený nadsvětlík odděluje profilovaný poutec, zdobený rostlinným dekorem. Nadsvětlík je členěn na tabulky jednou vodorovnou a šesti svislými příčlemi (svislá příčle druhá zprava je silnější, než zbývající). Pravý úsek jihovýchodního průčelí tvoří stěna nižší zadní části domu – je bez otvorů; člení ji pouze sokl, který pokračuje i na severovýchodní stěnu a dále hlavní římsa, pod níž se nachází ještě jedna římsa nižší. Severovýchodní průčelí je také dvoudílné (severovýchodní stěna přední části domu již byla popsána). Fasáda zadní části domu je na této straně prolomena celkem devíti otvory, umístěnými v různých úrovních. Na levé straně – blízko nároží – se nachází vchod: jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Dveře se skládají z několika částí – dole jsou vedle sebe tři čtvercová pole, vyplněná vystupujícím kosočtvercem, nad nimi pak tři pole obdélná, bez výplně. Střední úroveň dveří je také trojdílná, vysoká obdélná pole mají nahoře vpadlý kosočtverec, k jehož dolnímu vrcholu směřuje vrchol vpadlého trojúhelníkového pole. Prosklený hořejšek dveří je členěný třemi svislými příčlemi. Vpravo od dveří je obdélné okno (jeho horní okraj odpovídá hořejšku dveřního otvoru) – jednokřídlé dřevěné, rozdělené dvěma vodorovnými a dvěma svislými příčlemi. Umístěné je v líci. Nad oknem se - v ose a rovněž v líci - nachází malé obdélné okénko (vede do prostoru WC); je jednokřídlé dřevěné, rozdělené do kříže. V levé části průčelí je ještě jeden otvor – trojdílné obdélné okno ve špaletě, situované těsně pod profilovanou hlavní římsou. Okno tvoří tři jednokřídlé výplně, oddělené ozdobně vyřezávaným sloupkem. Střední křídlo je širší, nahoře členěné jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi, zatímco obě postraní zde mají pouze jednu příčli vodorovnou a jednu svislou. Ve zbývající části severovýchodní stěny jsou symetricky rozmístěná dvě obdélná trojdílná okna ve špaletě, obě shodného provedení. Jsou dvojitá dřevěná, tvořená širší střední částí a dvěma užšími bočními jednokřídlými. Spoje křídel kryje ozdobně vyřezávaný sloupek. Profilovaný poutec odděluje horní část, která je u bočních křídel rozdělená do kříže a u středního křídla pak jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi. Posledními třemi otvory jsou obdélná vodorovně orientovaná okna suterénu, nepravidelně rozmístěná v soklu. Dvě jsou blízko u sebe pod oknem v ose druhé zprava, třetí pak částečně pod oknem v ose první zprava, blíže nároží. Výplně jsou novodobé plastové. Severozápadní průčelí je viditelné pouze z části, je prosté, bez otvorů a architektonického členění. Stěna je ukončena trojúhelným štítem. Střecha je tvořena více částmi. Na straně směrem k sousednímu domu (v ulici Vinohradské) je střecha sedlová, na protilehlé straně pak valbová, rozdělená do dvou úrovní (zadní část domu má hlavní římsu níže, než přední). Krytinou jsou plechové šablony. Ve všech třech částech střechy je v hřebeni usazen jeden komín z neomítaných cihel.