krucifix

Pozdně barokní pískovcový Krucifix pravděpodobně z roku 1802, je umístěný před kostelem, po pravé straně silice vedoucí do Králík. Jedná se o kompozici vysokou zhruba 4 metry. Na prostém pískovcovém stupni o rozměrech 12 x 150 x 150 cm je umístěn dvoudílný sokl, o rozměrech 55 x 95 x 65 cm – spodní díl soklu a 165 x 95 x 60 cm – horní díl soklu. Vystupující, mírně vypouklý střed přední části soklu prochází spodním i horním dílem. Spodní díl je ze tří pohledových stran zdoben vrytými kartušemi bez nápisů a ukončen profilovanou římskou. Horní díl soklu má po stranách do sebe stočené dvojité voluty, z boků zdobené opět vrývanými kartušemi a rýhováním. Ve středu je pak v hlubokém reliéfu vyvedena tvarově bohatá kartuš, nahoře s do sebe stočenými volutami, na kterých stojí postava sv. Floriána v tradičním oděvu a atributy (v levé ruce praporec, v pravé vědro, kterým hasí hořící dům, postava 42 cm vysoká, nad ní pak zdobný feston. Sokl je završen vzedmutou římsou na okraji zdobenou perlovcem, ve středou se stylizovaným klenákem s rozvilinou. Zadní strana soklu byla opatřena několikařádkovým, zřejmě německým nápisem, v 50. či 60. letech důsledně vyškrábaným. Po stranách soklu jsou patrny trny po soškách andílků, z nichž jeden byl odcizen a druhý rozbit. Jeho části jsou uloženy v kostele, takže restaurování bude možné. Na dvoudílném soklíku, motivem festonu na čelní straně je vztyčen kamenný kříž s Ukřižovaným (v. 180 cm). Spodek kříže je opět ozdoben vrytými rámky katruší s ušima. Ramena kříže tvoří trojlisty, kraje jsou orámovány hladkým rantlem. Nad hlavou Krista rozvinutý svitek s nápisem “INRI”. Vlastní figura Krista je cca metr vysoká, detailně propracovaná. (popis L. Nováková)