socha sv. Anny

Socha sv. Anny se nachází na západním okraji obce, na úpatí zalesněného svahu při mostu přes řeku Orlici. Socha (v. 150 cm) je osazena na čtyřdílnou podstavu (v. 185 cm) spočívající na podnožní desce (v. 20 cm). Mezi deskou a terénem je ještě vložen nepůvodní, z opracované-ho kamene vyzděný fundament. Podstavu tvoří soklová patka, hranolové tělo s volutovými křídly, římsová hlavice těla a podnož pod sochou. Na čelní straně těla, v naznačeném zrcadlovém rámu, je vyryt z části odloupnutý nápis: " S / ANNA / (PRO) NO / BIS / AW / ...9 / ". Boky postran- ních volutových křídel jsou v naznačené zrcadlové ploše zdobeny střapcovým závěsem. Sv. Anna je podána jako postarší žena v dlouhém splý-vavém šatu, s plachetkou přes hlavu. V rukou drží rozevřenou knihu. Na hrudi, přes šat, je v reliéfu vyveden mariánský monogram ve svatozáři.